11 Nisan 2009 Cumartesi

Profiterol

Bu fotoğrafları pastacı kızın sitesinden aldım. Benim fotoğraf makinamın olmadığını birkez daha hatırlatıyorum. İlgili merciilere duyurulur bu arada. Yani sevgili eşime sesleniyorum buradan.!!!Tüm fotoğraflarımı webcam ile çekiyorum. Profiterolün fotoğrafı da birtürlü istediğim gibi çıkmadığı için internetten güzel bir resim bulayım dedim. Umarım sakıncası yoktur. Tarif kendi tarifim, bu profiterollerin tarifini isterseniz pastacı kızın blogundan alabilirsiniz.


Canım kardeşim Meral, geçenlerde benden profiterolün tarifini yayınlamamı istemişti. Kusura bakma canım bu kadar uzun sürdüğü için. Bu aralar çok yoğunum. Hemen tarifi senin için yayınlıyorum.


Meral geçen sene Nisan ayında Samsun'a gelmişti. Bana, diğer kızkardeşim Rukiye ile beraber doğum günüm için sürpriz yapmışlardı. Çok sevinmiştim. Biricik Yasinimi de getirmişlerdi ozaman.
Annem ile babamın da haberi vardı, fakat bana yokmuş gibi davrandılar. Akşam üstü msn',i açtılar ve kalkmak bilmediler. Bende kayınvalidemler memleketten geliyor zannediyorum, yemek hazırlığındayım. Bir yandan da anneme ve babama söyleniyorum, msn'i kapatmıyorlar ve beni işimden alıkoyuyorlar diye. En son webcam'ı mutfağa çevirdim, onların beni görebilecekleri şekilde. Ben orada hazırlıklarımı tamamlarken onlarda beni izlediler. Yaptığım herşeyi tek tek görmek istediler. O gün suböreği, içli köfte, çorba ve birşeyler daha hazırlamıştım ama hatırlayamadım şimdi.
"Bakalım misafirlerin kimmiş, bizde merak ettik", dediler bana. Eşim bana 1 aydır numara yapıyordu. Birtürlü kimin geleceğini söylememişti. Bende meraklıyım, kıvrandıkça kıvrandım. Aldığım duyumlara göre kayınvalidemin geleceğini öğrendim. Fakat eşim etrafa bilerek yalan haber dağıtmış, beni yanlış yönlendirmek için yani. Tahmin edersiniz ki kapıda kızkardeşlerimi görünce ne kadar mutlu oldum. O anda annem ile babamda hala msn'delerdi. Onlar dünyanın öbür ucundan mutluluğuma şahit olmak istediler ve oldular da. Birçok hediyelerle gelmişlerdi. Havalarda uçtum adeta. Ayağım yere basmadı bir müddet.

Bunları yazmayı planlamamıştım aslında ama, birden aklıma geldi işte. Çünkü Meral ozaman benim profiterolümden yemişti ve çok beğenmişti. Şimdi onun tarifini istiyor. Paylaşmak istedim sadece.

Hemen tarife geçiyorum:

Malzemeler:

Hamur için:

  • 250 ml su (2,5 çb)
  • 50 gr margarin
  • 150 gr un (1,5 sb)
  • 30 gr nişasta (2 yk)
  • 4 yumurta
  • 1 ç.k k.tozu
  • 2 t.k. t.şeker

Krema için:

  • 50 gr un (3 y.k.)
  • 150 gr t.şek. (1 s.b.)
  • 500 ml süt
  • 50 gr margarin (arzuya göre)
  • 1 vanilya
  • 1 limon kab. rendesi (arzuya göre)
  • 1 pk kremşanti (tarife göre hazırlanır)

Üzeri için:

  • 1 pk çikolata sosu

veya

  • 1/2 pk beyaz çikolata sosu
  • 1/2 pk siyah çikolata sosu

Ben genelde ikisini bir kullanıyorum. Önce birini sonra üzerinden diğerini gezdiriyorum. Çok güzel bir görüntü elde ediliyor.

Hazırlanışı:

Önce kremayı pişirelim ve soğumaya bırakalım. Bir yandan da kremşantiyi çırpalım ve soğuyan kremaya ilave edelim. Krem şantiyi ilave edince krema biraz cıvıyor. Bu yüzden krema sertleştirici kullanıyorum. Krem şantiyi normalden biraz daha katı hazırlamak da iyi olur.

Su, marg. ve t.şeker bir tencerenin içerisine koyup suyu kaynatalım. Su kaynayınca margarin ve t.şek. içerisinde eriyecektir. Başka bir kabın içerisinde unu, nişastayı ve k.tozunu karıştıralım. Ben herzaman elerim. Bu un karışımını bir seferde suya ilave edelim ve çabuk çabuk karıştıralım. Hamur birden katılaşacaktır ve karıştırması zorlaşacaktır. Fakat birkaç dk güzelce hamuru pişirmemiz lazım.

Hamur piştikten sonra soğumaya bırakalım. İyice soğuduktan sonra hamura tek tek yumurtaları yedirelim. İster bunu mikserle yapın ister el ile yoğurun. Ben genelde elimle yumurtaları iyice yoğururum. Hamur yapış yapış oluyor. Eline yapışıyor. Bu sorun değil.

Yumurtaların hepsini ayrı ayrı yedirdikten sonra ister hamuru bir sıkma torbasına koyup yağlı kağıt serdiğimiz bir tepsiye sıkın, isterseniz de hamuru elinizi hafifçe ıslatarak yuvarlayarak tepsiye dizin. İkisi de olur. Ben sıkma torbasıyla uğraşmıyorum. Elimi çok hafif suya değdirip ceviz büyüklüğünde toplar yapıyorum. Ozaman hamur elime yapışmıyor.

Profiterolleri önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dk kızarana kadar pişiriyoruz.

Püf noktası: İlk 20 dk kessinlikle fırını açmıyoruz. Bu çok önemli. Yoksa profiteroller söner ve istediğimiz gibi puf puf olmaz.


Profiteroller piştikten sonra ister yarısına kadar ikiye kesip ortasına kremayı doldurabilirsiniz. İsterseniz de benim gib krema sıkma aletinizin , varsa, uzun sivri ucunu takıp onunla kremayı profiterollerin içine sıkabilirsiniz. Böylece ikiye kesmeme gerek kalmıyor. Porifterollerim güzel yuvarlak kalıyorlar.

Bu fotoğrafı da pastacı kızın sitesinde gördüm. Çilekli profiterol. Çok beğendim, burada da yayınlamak istedim.

İçine krema ile çilek parçaları koymuş. Benim yaptığım gibi kremayı sıkma aletiyle sıkacaksanız bence çilekleri el blenderından geçirip kremaya ilave edebilirsiniz. Böylece çilekli kremşanti olmuş olur. Ben ileriki zamanlarda denemek istiyorum doğrusu. Şimdi tam çilek zamanıyken güzel olur.

15 yorum:

Doyumluk.... dedi ki...

Eline koluna sağlık.İnşaalah en kısa zamanda fotoğraf makineni alırsın.Ama fotoğrafların güzel hiç vebcamda çekilmiş gibi görünmüyor.sevgiler.

sihirlirloklava dedi ki...

canım anıyla birleşen tarifler daha lezzetli oluyor...ben hala ısrarla denemedim.çok severim ama olmazsa diye...bu arada umarım makinaya tez zamanda kavuşursun..ben de biriki şey yapmıştım.artık ışıktan mı nedendir iyi çıkmayınca sıkıldım yayınlamadım..o yüzden herşeyimiz makinalar:))

LEMAN dedi ki...

bi fırsat bulupta yapamadım bana çok zor gibi geliyor hep çoçuklarda ufak olunca inşallah bi boşlugumda yapacam yoksa kocam kendi yapacak:)

Adsız dedi ki...

ablacigim cok tesekkur ederim benim icin bu tarifi yayinladigin icin.
hemen deneyecegim insallah seninki kadar guzel olur.
opuyorum canim.

renklipastalar dedi ki...

Doyumluk: İltifatın için tşk ederim arkadaşım. Fotoğrafları çekerken şekilden şekile giriyorum valla, güzel çıksınlar diye. Beğendiğine sevindim. Kameramı aldığımda hemen bildiririm zaten.

renklipastalar dedi ki...

sihirlioklava: canım arakdaşım, beğendiğine sevindim. Bak benim tarifim tam bir tarif. Tam oluyor yani. Herzaman yapıyorum. İyi olmadığına daha rastlamadım doğrusu. Muhakkak dene. Aslında hiç de zor değil. Elin alışınca oluyor kendi kendine. Zorluğu ilk yapana kadar bence. Ayrıca haklısın, fotoğraflar bizim herşeyimiz. Blogcunun işi fotoğraflarla.

renklipastalar dedi ki...

Lemanıniğnesinden: Sana da muhakkak dene diyorum arkadaşım. Zor görünüyor ama alışınca değil aslında. Bildikten sonra hiçbirşey zor değil. Tarifim herzaman güzel oluyor. Aynı fotoğraftaki gibi oluyor. Sadece bu fotoğraflar bana ait değil. Benimki ile aynı olduğu için bunları yayınlamayı seçtim. Benim fotoğrafım istediğim gibi çıkmadı birtürlü.

renklipastalar dedi ki...

Meralciğim: Canım kardeşim, biraz geç oldu ama sen kusura bakma. Deneyince haber veririsin. Fotoğrafını çekip bana göndermeyi unutma sakın. öpüyorum canım seni, kendine iyi bak.

Adsız dedi ki...

hımmmmm bu sayfaya bakmaya korkuyorum rejım fılan kalmıyor..
harıka görünüyor..ellerınıze saglık tum yapılanlar için :)

Unknown dedi ki...

CANIM YA PROFİTEROL İÇİN ELLERİNE SAĞLIK BENDE HENÜZ DENEMEYNLERDENİM BAKALIM NE ZAMAN KISMET OLUCAK WEB CAM LA ÇEKMEK ÇOK ZOR OLUR AZMİN İÇİNDE GAYRETİN İÇİNDE BİZE GÜZEL RESİMLER SUNUP SERGİLEMEK HEVESİN İÇİNDE TEKRAR TEŞEKKÜRLER...

renklipastalar dedi ki...

candan tarifler: yorumun için tşk canım. yorumun da senin gibi candan olmuş canım, çok tşk ederim. azmin elinden kimse kaçamaz değilmi.

Sevil Altunel dedi ki...

canım benim..valla inan imkan olsa o makinayı ben sana hediye ederdim..ama bence bir araştır şimdi her şey çok taksitli ve kampanyalı..ayda 10 liralara varan fiyatlarla alabilirsin.aslında resimlerin hiçte kötü değildi..ama neyse ..umarım en kısa zamanda fotoraf makinene kavuşursun dilerim..sevgilerimle..

renklipastalar dedi ki...

ARkadaşlar, bu fotoğrafmakinası hakkında bu kadar duyarlı olduğunuz için tşk ederim. Aldığımda hemen bildireceğim, söz.

ahsapboyaci dedi ki...

ellerine sağlık canımcım hayırlı cumalar

bahar dedi ki...

Hülya'cığım etkinliğin bitimine az bir zaman kaldı biliyorsun ben de katılımcı arkadaşlara tek tek mail atıyorum, bilgilerini kontrol etmek adına. Sanırım sana attığım mail ulaşmadı eline. Sadece bir önlem olması açısından bana onay maili atmanı bekliyorum, sevgilerle.