26 Mart 2009 Perşembe

Elmalı turta

Geçen gün çok sevdiğim bir arkadaşımın eşi vefat etti. Bugün de onları ziyarete giderken elim boş gitmek istemedim. Normalde bizim oralarda cenaze evlerine yemek gider ama ben vakit darlığından çayın yanında ikram edilebilecek birşeyler yapmak istedim. Malum, gelen giden eksik olmaz....

Ölenle ölünmez derler, kalanlar için hayat devam ediyor. Giden için de hayır duasından başka elimizden birşey gelmez maalesef. Herzaman derim: " Önemli olan ömrün ne kadar uzun olduğu değil, içeriğidir." Kısa da yaşasak dolu dolu ve imanlı birşekilde yaşamak lazım. Sevdiklerimizi kırmadan, sevgiden yoksun kalmadan yaşamak lazım.

Rabbim, abimizin mekanını cennet eylesin, günahlarını da affetsin inşallah. Yakınlarına da Rabbimden sabır diliyorum. Kolay birşey değil.













Uzun zamandır elmalı turta yapmıyordum. Bugün içimden geldi, yapayım dedim. Hazır memleketten taze elmalarım da gelmişken değerlendirmek iyi olur diye düşündüm.

Malzemeleri:

Hamur için:
  • 250 margarin/tereyağ
  • 200 gr pudraşekeri/1 sb tozşeker
  • 3 yumurta sarısı
  • 1 pk kabartma tozu
  • yaklaşık 4 sb un

Üzeri için:

  • 4 elma
  • 1/2 sb tozşeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

arzuya göre kuru üzüm

Ara kreması için:

  • 6 yk tozşeker
  • 3 yk un
  • 1 pk vanilya
  • 2 sb süt

Hazırlanışı:

Hamurun malzemelerini un hariç bir kabın içerisine alalım ve güzelce karıştıralım. Daha sonra yavaş yavaş elediğimiz unu ve kabartma tozunu ilave edelim. Kulak memesi yumşaklığında bir hamur elde etmemiz gerekiyor.

Hamuru tart kalıbımıza yerleştirelim. Ben kalıbımı önce yağladım. Sizde unutmayın. Hamuru yerleştirdikten sonra üzerine bir bıçak yardımı ile kesikler atalım. Hem çok fazla kabarmasın hem de içi de iyi pişsin diye. 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim. Ben yaklaşık 10-15 dk pişirdim.Piştikten sonra tezgahımın üzerine ters çevirdim.

Turta tabanımız hazır. Hertürlü turta denemsini yapabiliriz artık.

Benim bu sefer canım kremalı yapmak istedi. Nereden aklıma geldiyse, bilmiyorum. Turta tabanım fırında pişerken bende biryandan kremamı hazırladım. Piştikten sonra tabanımın üzerine önce kremamı döktüm.

Elmaları soyup yarım ay şeklinde doğrayalım. Tabiiki içinin çekirdeklerini çıkartmayı unutmayalım. Tarçını elmaların üzerine serpelim ve güzelce karıştıralım. Ben biraz da kuru üzüm ilave ettim. Elmaları ilk önce hazırladığım için üzerine saramaması için biraz limonsuyu ilave ettim.

Hazırladığımız elmaları kremamızın üzerine dizelim ve tekrar elmaların yumşaması için 10-15 dk daha fırına verelim.

Arzuya göre elmaları rendeleyip bir tavada önceden pişirebilirsiniz. Ozaman tekrar fırına vermeye gerek yok. Fakat elmaları pişirirken şeker miktarına dikkat edin, çünkü krema da şekerli olduğundan ağır olmasın.

Afiyet olsun...

5 yorum:

sihirlirloklava dedi ki...

canımcım ya resimleri gördüm de yazını göremedim..internetten olabilir tekrar geleceğim.sevgilerrrrr

renklipastalar dedi ki...

Canım arkadaşım, yazıyı görmemişsindir çünkü daha yazmamıştım. Akşam üstü yayınlamak istedim, o arada tam yemek vakti girdi araya. Öylece kaldı. Şimdi düzenledim ancak.

Unknown dedi ki...

CANIM ELLERİNE SAĞLIK HARİKA GÖRÜNÜYOR ELMALI LEZZETLERİ ÇOK SEVİYORUM....

Adsız dedi ki...

ellerine saglık.çok güzel olmuşlar bitanem

renklipastalar dedi ki...

Sevgili eşime çok tşk ediyorum. Beğendiğine çok sevindim canım. Afiyet olsun. Evde bir parça daha var, akşama seni bekliyor.