27 Haziran 2009 Cumartesi

Mahlepli ve tarçınlı kurabiye


Çok sevdiğim o G.Antep kurabiyelerinden birtane daha. Bu da yine bayramlarda yapılan kurabiyelerden. Sevgili Muhterem ablacığım'dan almıştım tarifini, bugün de sizlerle paylaşmak istedim. Bazı malzemelerim eksikdi, buyüzden evde ne varsa onu koydum. Aynı lezzeti yakaladım yine de. Siz de öyle yapabilirsiniz.



Malzemeler:

  • 1 çb zeytinyağı
  • 1 pk margarin/tereyağ
  • 1 sb p.şekeri
  • 1 çb beyaz susam (ben kullanmadım, fakat çok lezzetli oluyor)
  • 1 çb süt (ben yoğurt kullandım)
  • 1 çb hindistan cevizi
  • 1 çb dövülmüş ceviz (ben kuru üzüm kullandım)
  • 1 tk toz mahlep (tane mahlep ise havanda dövebilirsiniz)
  • 1 yk tarçın
  • 1 tutam tuz
  • 1 pk vanilya
  • 1 pk kabartma tozu ( ben mahlepli ve susamlı kabartma tozu kullandım)
  • yaklaşık 4 sb kadar un (yinede bakarak koyun, bardağa göre ölçü değişebilir)

Hazırlanışı:


Bu kurabiyeler için kerebiç adında özel bir kalıp kullanılıyor. Eğer bu kalıbınız yoksa istediğiniz bir şekil verebilirsiniz.

Un hariç tüm malzemeleri genişçe bir kabın içerisine aldıktan sonra margarin eriyene kadar yoğuralım. Sonra azar azar unu ilave edelim ve özel kurabiye kalıbının içerisine ceviz büyüklüğünde bir parça koyalım. Parmaklarımızla iyice kalıbın içerisine hamuru yayalım. Daha sonra kalıbı tezgahın veya kabımızın kenarına hızlıca 2-3 kez vurarak kurabiyemizin kalıbtan düşmesini sağlayalım. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim ve 150 derecede, önceden ısıtılmış fırında, yaklaşık 15 dk hafif kızarana kadar pişirelim. Üzerinin çok fazla kızarmaması gerekiyor.


Kurabiyeleri soğuttuktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servis yapalım. Antep kurabiyeleri serisine zaman zaman yenilerini eklemeyi düşünüyorum. Biraz zahmetli kurabiyeler olduğundan herzama yapılmıyor. Onlar da zaten genelde bayramdan bayrama yapıyorlar bu kurabiyeleri. Neden olduğunu anlamak güç değil sanırım:)


Afiyet olsun...












Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça alıp kalıbın içerisine yerleştiriyoruz.







Kurabiyeler tepside ne de güzel duruyorlar


















Soğuduktan sonra servis tabağına alıyoruz



















Üzerini pudra şekerinden bir manto ile kaplayıp servis yapıyoruz.


Afiyet olsun....

11 yorum:

MEHTAP GÜZEY ÖZCAN dedi ki...

Çok lezzetli ve şık görünüyor.Mamul kalıbı dedikleri kalıpta yapmışsın çokta güzel olmuş Ellerine Sağlık Canım

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım gece gece canım çekti ellerine sağlık nefis gözüküyor canım mutlu pazarlar....

Özlem Ceylan dedi ki...

slm canim ellerine saglik kurabiyelerin muhtesem olmus,elelerine saglik pastalarin da guzel canim.ben kursuna filan gitmedim ama burda cok pahali 2 saatlik ders icin 70 euro,bir pasta suslemeyi ogretiyorlar her seferinde degisik susleme amakismet insallah bir defa katilirim.bu kerebic kalibini nerden bulabiliriz aceba eger yardim edersen cok memnun olurum.haftaya insallah turkiyeye geliyorum ben nevsehirliyim.sonra sana tekrar ugrarim canim gorusuruz..
tupperware reklamdaki urunlere bakip sana yazarim canim cok tesekkurler sevgiler

renklipastalar dedi ki...

değişiktatllar: mamul kalıbı ismini hiç duymamıştım canım. İlk defa duyuyorum. Antepde kerebiç kalıbı diyorlar. Bir de oval desenli kalıb var. Fakat çok lezzetli bir kurabiye gerçektende. Antep'in yöresel lezzetlerinden biri.

Zehra: beğendiğine sevindim canım. O kadar güzel pastalar yapıyorsun ki bir kursa katıldığını zannetmiştim. Sanırım bu pastacılık kursları heryerde çok pahalı.
Bu kerebiç kalıbını ben GaziAntep'den almıştım. Mersinde de satılıyor sanırım. Ben memlekete gittiğimde alabilirim senin için ama sen ozamana kadar hollandaya dönmüş olursun herhalde. Nasıl ulaştırırım bilemiyorum. Annemlerle göndersem Hollandaya eline nasıl geçer onu da bilemiyorum. Bizimkiler Eindhoven da oturuyorlar. Sana uzak sanırım.

Ne güzel tatile geliyorsun. Tupperware den arzu ettiğin birşeyler olursa nevşehire gönderebilirim canım. Sorun olmaz.
Tatilinin tadı çıkart inşallah canım.

Doyumluk.... dedi ki...

Bende bu şekile bayıldım.eline sağlık..

Sevil Altunel dedi ki...

canım arkadaşım uğrayamadım kusuruma bakma.. ama epeydir çektiğim ağrılar neticesinde mide ve safra kesesi operasyonu geçirdim.yeni yeni iyileşiyorum.yokluğumda bile mesaj yazmana çok sevindim.teşekkür ederim.yine harika lezzetler yaratmışsın.ellerine emeğine sağlık.bu kalıbada bayıldım nerde satılır bilgin varmı? neyse herşey gönlünce olsun.sevgilerimle.

renklipastalar dedi ki...

Sevil Altunel:

Canım arkadaşım, döndüğüne sevindim. Çok geçmiş olsun. Hasta olduğunu bilmiyordum, çok üzüldüm. İnşallah çabuk toparlarsın kendini. Sana da seve seve gönderirim bu kalıptan. Bi adresini mailime gönderirsin bir ara. Çok geçmiş olsun canım.

TATESAL dedi ki...

Bayıldım ben bu kerebiç denilen kalıba.Nasıl güzel şekil vermiş böyle...Kurabiye tarifi de mükemmel.Ellerine sağlık arkadaşım...

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Harika olmuş. Şekillerine bayıldım. Ellerine sağlık. Kurabiyenin içinde yok yok kesinlikle deneyeceğim...

SOFRAM dedi ki...

Merhabalar,ben de Antakya'da öğrenmiştim bu kurabiyeyi, orada kömbe diyorlar ismine, kalıbına da kömbe kalıbı,isimlerde yöreye farklılıklar olsa da çok güzel bir kurabiye,yalnız süt vaya yoğurt yerine su ve kömbe baharatı var bizimkinde. Ellerine sağlık güzelim, çok güzel görünüyor, her bayramda ben de yaparım,hatta günlerimde yaparım çok sevdikleri için arkadaşlar, en güzel yanı da çabuk bayatlamaması,teşekkürler paylaşımın için canım, sevgilerimle...

renklipastalar dedi ki...

Sevgili sofram: Beğendiğine çok sevindim canım. Bu benim de çok sevdiğim bir tarif. Kültürel lezzetleri de unutmamak lazım bence.