9 Mart 2009 Pazartesi

Portakal şurubu




Yazın, bunaltıcı sıcaklarına, şimdiden hazırlık yapmak iyi olur diye düşündüm. Tam da sıkmalık portakallar çıkmışken.....



Gazi Antep'de ki canım arkdaşım mı desem, komşum mu desem veya ablam mı desem bilemiyorum. Fakat tek birşeyden eminim, o da benim için çok önemli biri olduğu. Muhterem ablam'dan aldığım tarifi burada yayınlamak istedim. En son 2 yıl önce yapmıştım bu portakal suyunu. Sonra birdaha kısmet olmadı. Son bir kaç gündür oğlum portakal suyu istiyorum diye tutturdu. Bende hazır içecekleri mümkün olduğu kadar az tüketmeye özen gösterdiğim için, kendimi birden bire portakal suyu yaparken buldum. Aslında ben de ne zamandır istiyordum, iyi oldu.

Muhterem ablamın tarifini hemen size vermek istiyorum. Gerçekten de yazın sıcaklarında çok ferahlatıcı ve serin bir içecek oluyor. Kaynatılmadan yapıldığı için de çok kolay ve pratik.












Malzemeler:
  • 1 kg portakal
  • 1 kg t.şeker
  • arzuya göre yarı yarıya limon veya greypfruit


Portakalları sıkmaya başlamadan önce ikiye keselim ve bir kabın içerisine alalım. Böylece sıkarken kolaylık sağlamış oluruz.

Ben biraz da limon sıktım içerisine. Bu tamamen arzuya bağlı. Sevmeyen kullanmayabilir. Fakat aşağı yukarı yarı yarıya limon katınca çok güzel oluyor.

Portakalların hepsini sıktıktan sonra ölçerek bir tencerenin içerisine alalım ve aynı ölçüde tozşeker ilave edelim. Ölçü 1'e 1. Nekadar portakal suyu sıktıysak o kadar tozşeker koyuyoruz.
Bunları tencereye koyduk ama kaynatmıyoruz. Gelip gidip birkaç gün boyunca karıştırıyoruz. Her akıla geldiğinde karıştırabilirsiniz. Toz şeker tamamen eriyip kaybolana kadar bu işleme devam ediyoruz. Bu birkaç gün sürebilir.


Toz şeker tamamen eridikten sonra portakal şurubumuzu şişelere dolduruyoruz. Cam şişe kullanmanızı öneriyorum. Ağzına kadar portakal şurubunu doldurduktan sonra kalan boş kısmı da yine tozşeker ile doldurun ve ağzını streç folyo ile kaplayın. Üzerinden de şişenin kapağını sıkıca kapatın. Portakal şurubunu kullanacağınız zamana kadar buzdolabında muhafaza edin.

Tüketeceğiniz zaman bardağın 4' e birini portakal şurubu ile doldurup kalan kısmını ise soğuk su ile doldurunuz. İçinizi serinleten mis gibi portakal suyu elde edeceksiniz.

Bu işlemi uzun süre saklayabilmek için yapıyoruz. Ben şimdi yaptığım portakal şurubumu yazın tüketmeyi düşünüyorum. Şimdilik şekerin erimesini bekliyorum. Birkaç gün sonra şişelere koyacağım ve ozaman yine fotoğraf çekip yayınlayacağım.
Afiyet olsun....

12 yorum:

sihirlirloklava dedi ki...

değişikmiş gerçekten...eline sağlık canım..bu arada benim de tanıdığım öğretmen bir Muhterem ablam vardı Antepli...aynı kişi değildir herhalde:)Epeydir izini kaybetmiştik te...sevgiler canım..

Unknown dedi ki...

ÇOK FARKLI BİR TARİF ARKADAŞININ YADA KOMŞUNUN ELLERİNE SAĞLIK ...

EZGİLİ TARİFLER dedi ki...

çok değişik olmuş arkadaşım genellikle biz sıkarak tüketiriz böyle hazır gibi olmuş seninkiler ellerine sağlık.

renklipastalar dedi ki...

Arkadaşım sihirli oklava, benim muhterem ablam çalışmıyor. Ev hanımı. Aynı Muhteremden bahsetmiyoruz galiba. Umarım izini bulursun canım.

arzumcum.blogspot.com dedi ki...

şeker hamurunu sormuşsun canım. ben şeker hamurlarımı yaptıktan sonra üzerlerini hafif margarinle yağlıyorum ve 2 kat streç filmle kaplıyorum.bu şekilde oda sıcaklığında muhafaza ediyorum.zaten az az yapmak en iyisi. fazla uzun süre durduğu zaman çok sertleşiyor. ben hiç dondurucuya koymadığım için soruna net bir yanıt veremiyorum.dondurucuda nasıl olur bilemiyorum yani.çıkınca formu bozulabilir belki.İnşallah dener ve beğenirsin.kolay gelsin canım.sevgiler.

Şehnaz dedi ki...

çok güzel olmuş canım ellerine sağlık.kekcafe

NİLBUTİK PASTA dedi ki...

canım çok değişik olmuş ben hep sıkar içerim böyle hiç yapmadım iyi bir fikir oldu ellerine emeğine sağlık.

esr@ dedi ki...

çok güzel bir fikir olmuş canım. umarım denemeye fırsatım olur. Ben fazla gelen limonlarımın suyunu sıkıp buz poşetlerinde donduruyordum. yazında buz gibi limonatalar yapıyordum. böylemi denesem acaba. sevgiler canım

renklipastalar dedi ki...

Yorumlarınız için tşk ederim arkadaşlar. Umarım denersiniz ve beğenirsiniz. Ben biraz daha limon ve greypfruit ilave edicem. Hafif ekşimsi bir tat daha hoşuma gidiyor.

neslihan erzincan özgür dedi ki...

değişik bir tarif canım.tadını merak ettim,yapmak lazım mutlaka.ellerine sağlık.sevgilerimle...

Sevil Altunel dedi ki...

canım bu ne güzel bir tarif konsantre meyve suyu gibi..ellerine sağlık.şeker hamurunu reklendirirken tekrarda iyice yoğurman gerekiyor.ve eğer tam renk sağlayamazsan bir kaç damla su ekleyebilirsin.sevgilerimle..

Hayatımız okul dedi ki...

arkadaşım renkli pastalar araştırdım ve bu yıl sınavsız geçiş hakkı devam ediyor 2010 yılında bitecekmiş yeni bir düzenleme yapılacakmış.teknik lise denkliği çıktı diyorsunuz evet tercih yapabilirsiniz teknik liseler kendi alanlarında sınavsızgeçiş hakkına sahipler tercih yapıp tercih sonucuna göre yerleştiriliyorsunuz selamlar başarılar