24 Haziran 2009 Çarşamba

Şeker hamuru yapımı ve gülbahçesi pastası

Geçen gün arkadaşım yeğenine 2 tane doğumgünü pastası yaptırmıştı bana. Maalesef ne olduysa oldu pastalar istediğim gibi olmadı. Halbuki pandispanyam ve kremalarım süper olmuştu. Buyüzden tadının güzel olduğundan eminim, ama maalesef pastayı birleştirirken tam bir facia oldu. O gün 4 tane pasta yapmıştım ondanmı, havalar sıcaktı ondan mı, benim çok yorulduğumdan mı yoksa kendime nazar mı değdirdim bilemedim. Herşey yolunda gidiyordu ve herşey muhteşem olmuştu, kendi kendime: " oh oh, ne de güzel oldu" diye diye herhalde nazar değdirdim.

Sonuçta doğum günü pastaları içime sinmemişti, bende en kısa zamanda yeni bir pasta yapma sözü vermiştim. Bugün pastayı tamamladım ve teslim ettim. Biraz da utanarak ve sıkılarak gittim ama o insanlar da çok kibarlardı. Sağolsunlar beni üzmediler. Gerçi, özellikle beyler, pastaların tadına bayılmışlar. Bunu kime yaptırdın diye sormuşlar. Bu beni çok mutlu etti. Maalesef yolda giderken tümsekden hızlıca geçmişler ve pasta ortadan ikiye ayrılmış. Anlıyacağınız aksilik üzerine aksilik. Sonuçta herkez tadına doyamamış. Bu da yeter.

Bugün bende özür olarak güzel şeker hamurlu bir yaşpasta yapayım dedim. Herşey yolunda gitti ve aksilikler olmadı. Görüntüsünü de çok beğendiler. Bazen böyle aksilikler oluyor işte, buradan da tekrar özür diliyorum. Olmamalı ama oluyor işte.Umarım telafi edebilmişimdir.


Pastamı, çikolata sevmedikleri için, sade pandispanya ile yaptım. Kremasına ise, muzlu puding ve krem şanti kullandım. İçine de yine muz döşedim. Pastamın üzerini pembe kremşanti ile kapladım ve şeker hamurunda pembe güller ile süsledim. Kenarına da yine beyaz kremşanti sıktım ve alt kenarını da file fındık ile kapladım. Üzerine ise, pembe ışıltılı yenebilir pullar serptim ve yenilebilir boncuklar ile de son süslemesini bitirdim.

Açıkçası bende çok beğendim. Artık marshmellow dan şeker hamuru yapmayı iyice öğrendim. İstediğim kıvamda oluyor. Tarifini vermeye hazırım yani.


Fakat önce pastamın birkaç fotoğrafını daha vermek istiyorum. Gerçekten çok beğendim. Şeker hamuruyla çalıştıkça nekadar zevkli olduğunu anlıyorum. Keşke herkez şeker hamurlu pasta yaptırsa. Kesinlikle sadece kremalı olan pastalardan daha zevkli. Gerçi bu da yarı yarıya kremalı yarı yarıya şeker hamurlu oldu. Sadece süslemelerini şeker hamurundan yaptım.
Pastayı hazırladıktan sonra son olarak üzerine pembe pullar serptim. Hollandadan kızkardeşim getirmişti. Pastanın üzerinde öyle güzel durdular ki....pastam ışıl ışıl etti.

Gelelim şeker hamurunun yapımına:
Bende tarifini ayşe yamanın sitesinden aldım.
  • 2 pk marshmellow( ben bim'in sattığı markayı kullandım 175 gr bir pk)
  • 2,5 pk pudra şekeri
  • 4 yk su
  • bir çimdik tuz (nedenini bilmiyorum, ayşe yamanın sitesinde okumuştum. )

Marshmellowları geniş ve cam bir kaseye koyun. Mikrodalgada her defasında sadece 20-30 sn tutarak marshmellowları eritin. Her defasında kaseyi dışarı çıkartıp güzelce karıştırın ve tekrar mikrodalgaya koyun. Bu şekilde yaklaşık 2 dk içerisinde eriyeceklerdir. Aşırı sıcaktan kaçının. Arzuya göre benmari usulü de eritebilirsiniz. Ben şahsen mikrodalgayla daha rahat çalıştım. Tabiki mikrodalga kullanırken herzaman kablarımızın üzerine uygun birşey ile kapatmayı unutmuyoruz.
Burada dikkat etmeniz gereken tek olay, marshmellowları aşırı sıcaktan uzak tutmak. Zaten azıcık sıcağı görünce hemen eriyorlar.
Eridikten sonra içine su, tuz ve purdraşekerinin yarısını ilave edin ve kaşık ile karıştırın.
Daha sonra pudraşekerinin diğer yarısını da ilave edip ele yapışmayıncaya kadar yoğuralım. Her defasında ihtiyacı kadar pudraşekeri ilave edin. Hepsini birden boşaltmayın. Kullandığınız pudraşekerinin yapısına göre daha az veya daha çok gerektirebilir. Pastacı kız'ın sitesinde okuduğuma göre şeker hamuru için en uygun purdraşekeri bağdat markasıymış. Bende onu kullanmaya gayret ediyorum.
Son olarak top haline getirdiğimiz şeker hamurunun her tarafına katı yağ sürüyoruz ve hava almıyacak şekilde sarıyoruz. Ben önce yağlı kağıda sonra da şeffaf folyoya sarıyorum. Bazen şeffaf folyo yapışabiliyor ve parçalanabiliyor. Önce yağlı kağıda sarınca böyle bir sorun olmuyor.
Daha sonra hava almayan bir kaba koyup en az 24 saat kuru ve serin bir yerde bu şekilde saklayın. Şimdi reklam olacak ama, ben hava almayan tupperware kabımın içerisine koyuyorum ve mutfak dolabına kaldırıyorum. Her kullanımdan sonra güzelce sararsanız uzun bir süre bu şekilde muhafaza edebilirsiniz. Ben en son 5 gün'e kadar saklamıştım.
Şeker hamurunu açınca biraz sertleşmiş gibi gelebilir. Güzelce elinizle yoğurursanız tekrar elastiki bir yapıya dönüşecektir.
Ben pembe bir şeker hamuru elde etmek istediğim için iki rengi birlikte kullandım. Farklı renklerde istenirse sadece beyaz marshmellow kullanmalısınız ve daha sonra arzuya göre renklendirmelisiniz. Şeker hamurunu yapışmasın diye nişasta yardımıyla açmalısınız.
Umarım faydalı olabilmişimdir.
Afiyet olsun....

Bunlar da şeker hamurundan yaptığım güller. Henüz evde şeker hamuru malzemelerim yok. O aletler gerçekten de çok pahalı. Ama biz türküz, bizde fikirler bitmez. Bende güllerimin şekli bozulmasın diye nişasta kutuma delikler açtım ve gülleri içerisine soktum. Havalar sıcak olduğundan böylece buzdolabına kaldırdım ve sertleşmelerini bekledim. Daha sonra pastamın üzerinde kullandım.

17 yorum:

hanife dedi ki...

tebrik ederim güllere bayıldım .özellikle kurutma şekli çok hoş eline sağlık

Adsız dedi ki...

bu pasta harika gorunuyor cok guzel olmus ozellikle guller pastanin uzerinde cok super durmus.
ellerine saglik. opuyorum seni
meral

Reyhan çiçeği dedi ki...

marifet zoru başarmakta sevgili renkli pastalar. varsın elde malzeme olmasın. bence böylesi daha güzel :) sevgilerimle....

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Ellerine sağlık. Beğenilmesi ve emeğinin karşılığını alman çok güzel. Sevgiler...

NİLBUTİK PASTA dedi ki...

canım nefis olmuş.ellerine sağlık.
hayırlı kandiller.dualarda unutulmamak dileğiyle sevgilerimi bırakıyorum

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım ellerine sağlık aşamaları fotoloman ve açıklamaların çok güzel...
Pastan nefis hayırlı kandiller

TAZE NANE dedi ki...

Çok güzel olmuş.
SIZE KARANFILIN SADAKATINI, SUMBULUN BAGLILIGINI, MENEKSENIN TEVAZUSUNU,
LALENIN GURURUNU, LEYLEGIN SAADETINI VERSEK BIZEDE DUA EDERMISINIZ.
KANDILINIZ MUBAREK OLSUN.

mutfaktakizaman dedi ki...

hayirli cumalar canim yazini okuyamadim tekrar donucemm;)))
sevghilerr

renklipastalar dedi ki...

Çok tşk ederim arkadaşlar. Beğendiğinize çok sevindim. Yeni yeni öğrenen bir pastacı olarak yorumlarınız beni çok mutlu etti. Tekrar teşekkürler.

Gonca dedi ki...

Merhabalar, geç oldu ama buralarda yoktum sorularına cevap vermek istedim :)) Pastanın altına kullandığım malzeme strafor beyaz köpük şeklinde olanları ucuza ve rahatlıkla nalburlardan elde edebilirsin üzerine de kendinden yapışkanlı dc-fix kaplama kullanıyorum bunu da kırtasiyelerden veya yapı malzemesi satan yerlerden temin edebilirsin.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Sevgiler

Aysemm dedi ki...

Sevgili renkli pastalar : pastan muhtesem gorunuyor gercekten de ama bu seker hamuru olayi beni biraz asiyor cunku ben senin onceden yasadigin hollanda da yasiyorum ve de icinde hayvansal katki maddeleri olmayan marshmellow bulamiyorum nette baska seker hamuru tariflerine bakiyorum hepsinde jelatin ve glikoz gerektiriyor jelatinin bitkiselinide elde edemiyorum ufff ama bu hamuru yapmayi cok istiyorum ne olur bana yardim etttttt eger tatillerde buraya geliyorsan buralari unutmamissindir ve nerde ne oldugunu bilirsin ve bana katkisiz marshmellow bulabilecegim bir yer soyleyebilirsin belki merakla ve de umutla verecegin cevabi bekliyorum kendine iyi bak Allah a emanet ol ......

Aysemmm dedi ki...

SEVGILI HULYA :
YENIDEN MERHABA,
SANIRIM COK YOGUNSUN BENDE SENI SIKMAK ISTEMIYORUM AMA BELKI UNUTMUSSUNDUR DIYE YENIDEN YAZIYORUM SU SEKERHAMURU ILE ILGILI SORUMU YINELIYORUM LUTFEN BANA YARDIM ET SEKER HAMURUNU YAPABILMEM ICIN DEDIGIN MARSHMELLOW UN DISINDA KOLAY BIR SEKER HAMURU YAPIMI HAKKINDA BASKA KOLAY BULUNABILEN BIRSEY YOKMU MESELA SU YUMUSAK SEKERLER VAR YA JELIBON DIYE GECIYOR TURKIYEDE ONLARLA FALANDA OLURMU OLURSA OLCUSU YAPIMI NASIL OLUR YADA GELATINESIZ MARSHMELLOW U BULABILECEGIM BIRYER VARMI BURALARDA ? BILMIYORSAN DA BILMEDIGINI SOYLERSEN EN AZINDAN SENI BEKLEMEM KIZIMIN DOGUMGUNU PASTASI ICIN :-) IYI BAK KENDINE HOSCAKAL.........

renklipastalar dedi ki...

Sevgili Ayşem hanım, aslında daha önce sorunuza cevap yazmıştım,fakat galiba farklı bir yere yorum bıraktığım için göremediniz. Zaten size bu konuyu araştırıp geri döneceğimi yazmıştım.Tekrar bana hatırlatmanızın üzerine aklıma aslında daha önce bildiğim birşey geldi. Bir blogcu arkadaşı Sevil Altunel bu şeker hamurunu lokumdan deneyecekti. Bence o da başarılı olur. Denemenizi tavsiye ederim. Onun bloguna girip bu tarife bakabilirsiniz. www.sevilaltunel.blogspot.com Beyaz lokum kullanırsanız istediğiniz renk ile renklendirebilirsiniz. Lokumu yine aynı marshmellow gibi ısıtıp çok ince çekilmiş pudra şekeri ile yoğurabilirsini. Ölçüleri aynı kullanabilirsiniz. Zaten pudra şekerini baka baka ilave ederseniz oyunu hamuru kıvamına geldiğinde hamurunuzun olduğunu anlarsınız.
Umarım faydalı olabilmişimdir.
Eğer denerseniz sonucunu bilmek isterim. Sevgilerimle...

renklipastalar dedi ki...

SEvgili Ayşem hanım,
Bu arada sizin için hemen arkadaşımın sitesine baktım ve onun daha önce benimle paylaştığı bisküvili hamuru gördüm. Bu da sizin için kolay ve güzel bir alternatif olabilir. Fakat o bu hamuru sadece süsleme için kullanmıştı. Belki işinize yarayabilir. Sizin için tarifi burada yazıyorum fakat ayrıntılı görmek isterseniz www.sevilaltunel.blogspot.com adresine girerseniz yaşpastalar bölümünden bebekli yaşpasta tarifinin altına bakın. Orada bisküvilerle nasıl hamur yaptığının tarifini vermiş. Fotoğrafta da süslemeleri görebilirsiniz.

SÜSLEME İÇİN:
1 büyük paket sade bisküviyi robotta un haline getiriyoruz.buna 1 yumurta,1 s.b. süt, 50 gr eritilmiş margarin ilave edip yoğuruyoruz.kıvamı çocukların oyun hamuru gibi olana dek malzemeden ilave veya eksiltme yapıyoruz.gıda boyasıyla renklendiriyoruz.kelebek ve çiçek kalıplarıyla şekillendirip pastamızı süslüyoruz.

Aysemmm dedi ki...

Sevgili hulya iste buu cok tesekkur ediyorum sana Allah nasip ederse haftasonuna mutlaka denemeye calisacagim bu beyaz lokumla tarifi insallah olur guzel sonuc alirsam seni mutlaka haberdar edecegim hatta resimleri bile cekip sana yollayacagim ;-) umarim guzel sonuc alirim tesekkurler canim simdiden

Adsız dedi ki...

merhaba benim de bir sorum olacak peki bu hamurları renklendirmek için renkli şeker yeterlimi yoksa illa boya mı olmalı??? teşekkür ederim :)))

renklipastalar dedi ki...

pembe renk elde etmek istiyorsunanız sadece marshmellow şekeri yeterli ama tabiki başka renkler elde etmek istiyorsanız beyaz marshmellow ile yapmalısınız. ozaman da tabiki gıda boyasına başvurmak gerekiyor.