25 Temmuz 2009 Cumartesi

Beşamel soslu börek ve balkon keyfimiz

Daha önce de söylediğim gibi geçen hafta eltimler Samsun'a sürpriz bir ziyaret yaptılar.
Bizim için bu çok güzel bir sürpriz oldu. Samsun her ne kadar çok güzel bir şehir olsa da, ailenden uzak olunca hiçbir şeyin tadını alamıyorsun. En azından benim ve eşim için bu böyle. Bu duyguları çocuklarımıza da aşılamaya çalışıyoruz. Aile çok önemli!!!
Elti eltiyi çekemez sözünü biz çürüttük herhalde. İyilik iki taraflı olursa gayet güzel çekebiliyor bence. Bu güzel tarifi de eltimden aldım. Benim ilk defa yediğim bir börek bu, çok beğendim. Umarım sizler de beğenir ve denersiniz.


Malzemeler:
  • 1 pk yufka (6'lı kullandım)
  • 1 adet tavukgöğsü
  • 1 karışık garnitür (arzuya göre sadece bezelye de olabilir)
  • tuz, karabiber, pulbiber (arzuya göre baharatlandırabilirsiniz)
  • Galeta unu (bayat ve kurumuş ekmeklerinizi de robotta çekebilirsiniz)
  • 3 yumurtanın akı (sarılarını başka biryerde değerlendirin)

Beşamel sos için:

Beşamel sosunu önceden hazırlayıp soğutmanızı öneririm.

  • 2 yk un
  • biraz tereyağ (ben zeytinyağı kullanıyorum)
  • 2-2,5 sb süt
  • tuz, karabiber

Bir tencerede unu yağ ile beraber pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulmuş un kokusu gelince içerisine yavaş yavaş sütü ilave edin. Ben genelde göz kararı kullandığım için aşağı yukarı bir ölçü verdim. Sütü azar azar ilave ederseniz bir sorun çıkmaz. Puding kıvamında olmalı. Sütü ilave etmeye başlayınca ateşi kısmanızı öneririm. Birden lapa olabilir.Tuz ve karabiberi ilave edin, 1 dk kaynadıktan sonra sosunuz hazır.

Böreğin hazırlanışı:

Tavuk göğsünü tel tel olana kadar haşlayalım. Haşlandıktan sonra suyunu dökmeyin, başka bir yemekte değerlendirebilirsiniz. Tavukları bir kasenin içine parçalayın ve üzerine kullanacağınız garnitürü ilave edin. Arzuya göre yarım kavanoz garnitür kullanabilirsiniz. Ben tümünü kullandım. Üzerine biraz tuz ve baharatları ilave edebilirsiniz. Fakat beşamel sosunda da tuz ve baharat olduğunu unutmayın.

Önce yufkanın birini açıyoruz ve üzerine beşamel sosunu yayıyoruz. Bunun üzerine bir yufka daha kapatıyoruz ve dikkatlice 8'e bölüyoruz. Uzun köşelerine hazırladığımız tavuklu harçtan koyduktan sonra kalınca sarıyoruz. Önce yumurta akına sonra galeta ununa batırdıktan sonra kızgın yağa atıp altın sarısı renginde kızartıyoruz.

Ben ev yapımı galeta kullandım. Eltim hazır galetadan daha güzel olduğunu söyledi. Bayat ekmeklerimi farklı yerlerde değerlendirmek için buzluğa atarım. Onlardan çıkardım ve robotta çektim, çok güzel galeta unu oldu.

Ayrıca bu börek bekletmeye gelmiyor. Misafire yapacaksanız da önceden hazırlayıp (derindondurucuya da koyabilirsiniz) servisten hemen önce kızartmanızı öneriyorum. Bekleyince aynı lezzeti kalmıyor çünkü.

Afiyet olsun....

Bu küçük cimcime de kaynım ve eltimin kızı. Ailemizin nazarboncuğu...


Gördüğünüz gibi birileri dayanamayıp aşırmaya başlamış bile.....

Bunlar da benim bu sene ilk defa yetiştirmeye çalıştığım domateslerim. İlk denemem olmasına rağmen bayağı güzel büyüdüler ve domates verdiler bile. Bugün birincisi kızardı, yemek için ev ahalisi sıraya girdi bile...


3 yorum:

hanife dedi ki...

afiyet şifa olsun böreklerniz,her şey karşılıklı bence eltiylede anlaşılır görümceylede yeterki saygı olsun

Pembe Tatlar dedi ki...

Ohh canım ne güzel balkonda keyf yapmışınız:))
Ellerine sağlık tarifi not aldım mutlu bir hafta geçirmen dileğiyle..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

bol keyifler..
güzellikler dilerim..