17 Temmuz 2009 Cuma

Mercimek çorbası ve yumurtalı fasulye kavurması

Mercimek çorbasını herkez bilir ve genelde herkez de sever. Bilmeyenler için bir tarif de ben vermek istedim. Yeni evlendiğim sıralarda bende hiç yemek yapmayı bilmiyordum ve ozaman böyle bilgisayarlar yaygın olmadığı için, genelde yemek kitaplarından faydalanıyordum. Şimdi online yemek kitapları çıktı. Bizim bloglar gibi yani. Maksat ihtiyacı olanın işi görülsün.
Sebzeli mercimek çorbası
Malzemeler:
  • 2 sb kırmızı mercimek
  • 1 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 1-2 adet yeşil biber
  • arzuya göre 1 adet havuç

    Hazırlanışı:

Mercimekleri iyice yıkadıktan sonra kaynar suya veya et/tavuk suyuna ilave edin. Yüzüne çıkan köpüklerini üzerinden alın.

Sebzeleri yıkayıp irice doğradıktan sonra kaynamakta olan mercimeğe ilave edin. Sebzeler yumşadıktan sonra ister ince bir süzgeç yardımıyla süzün, ister el blenderıyla püre haline getirin.

Gerekiyorsa biraz daha su ilave edin. Tuz, karabiber, pulbiber, nane, tozbiber ilave edin. Baharatları arzuya göre ilave edebilirsiniz. En son sıvıyağı kızdırın ve üzerinden gezdirin.


Yumurtalı fasulye kavurması
Malzemeler:
  • 1 Kase kurutulmuş fasulye
  • 1 büyük boy soğan
  • 2 yumurta
  • tuz, karabiber, pulbiber

Hazırlanışı:

Biz memlekette genelde yazın en taze olan fasulyeleri doğrayıp güneşte kurutuyoruz. Sonra onları kışın tüketiyoruz. Yumurtalı fasulye kavurması zannedersem yöresel bir yemek olmalı. Sadece K.maraşta yapılmıyor ama, farklı yörelerde de bu yemeği bildiklerini duydum.

Böyle kurutulmuş fasulyeniz varsa 1 kase fasulyeyi düdüklü tencerede yaklaşık 1 saat. İyice yumşaması gerekiyor. Daha sonra tavada soğanı pembeleştirdikten sonra üzerine suyunu süzdüğünüz fasulyelerinizi ilave edin ve kavurmaya başlayın. Fasulyeler güzelce kavrulduktan sonra üzerine tuz, karabiber ve pulbiber ilave edin. Arzuya göre varsa kurutulmuş domates de ilave edebilirsiniz. Çok lezzetli oluyor. Son olarak üzerine 2 tane çırpılmış yumurta ilave edin ve kavurmaya devam edin. Yumurtaların fasulyelerin heryerine dağılmasına dikkat edin. Karıştırarak yumurtaları pişirin.

Afiyet olsun.

5 yorum:

Pembe Tatlar dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK CANIM YAZ KIŞ ÇORBA OLMAZSA OLMAZIM:))
YUMURTALI FASULYEYİ İLK DEFA DUYDUM ÇOK DEĞİŞİK AMA EMİNİM NEFİS BİŞEYDİR ELLERİNE SAĞLIK CANIM MUTLU HAFTA SONLARI:)

TAZE NANE dedi ki...

Harika iki lezzet.
Çorbaya zaten bayılırım.
Yumurtalı fasulye kavurması harika görünüyor.
Sevgiler.

hepsipasta dedi ki...

kurutulmuş taze fasülye gerçekten ilginç geldi ama bir o kadarda lezzetli gözüküyor.
ellerinize sağlık...

Sevil Altunel dedi ki...

Mübarek Miraç Kandiliniz kutlu olsun.Hastalara şifa, borçlulara eda, kimsesizlere hami, muhtaca dost eli, küslere barış, işsize iş, mekanı olmayana hayırlı mekan, evladı olmayana hayırlı evlad, rızgı dar olanlara bolluk, sıkıntısı olanlarada hayırlı kolaylık nasib eyle YA RABBİ..!Dualarınız kabul, kandiliniz mübarek olsun

keskinli dedi ki...

canim corbadan ictim üzerinede fasulyeyi yedim enfes:)) ellerine saglik sevgiler