16 Temmuz 2009 Perşembe

yayla çorbası, tavuk şnitzel ve kumpir

Bugün, çocuklarım için, biraz mutfakta uğraşayım istedim. Rahatsızlığımdan dolayı uzun zamandır aperatif şeylerle geçiştiriyorduk, buyüzden biraz ayağa kalkıp onların seveceği şeyler yapmak istedim. Buyrun tarife....

Tavuk Şnitzel
Bu tavuk çok kolay ve bir okadar da lezzetli bir tavuk. Malzemelerine bakınca, olurmu canım!! demeyin, oluyor gerçekten de. Muhakkak denemenizi tavsiye ediyorum. Ölçü ile tarif vermeyeceğim, çünkü adetini arzuya göre çoğaltabilirsiniz.

Malzemeler:
  • ince kesilmiş ve hafif dövülmüş tavuk göğsü
  • 1 pk sade cips ( ben bim'in cipsini kullandım, diğer markalardan sade cipsler de olur)
  • 2 yumurta
  • biraz un
  • kızartmak için sıvıyağ

Hazırlanışı:

Tavukları incecik doğrayabildiyseniz dövmeye gerek yok, ben yinede içi de iyice pişsin diye hafifçe dövdüm.

Bir tabağa biraz un koyalım, yumurtaları çırpalım ve sade cipsi robotta un haline getirelim. Sonra tavukları sırasıyla önce un'a, sonra yumurtaya ve en son da cipse bulayalım.Kızdırılmış yağda altı ve üstü altın sarısı olana kadar kızartalım. İçi çiğ kalır diye çekinmeyin, çünkü kalmıyor. Gerçekten güzelce pişiyor. Zaten kupkuru pişmesi gerekmiyor, içi hafif sulu ve çok lezzetli oluyor.
Kumpir için malzemeler:
  • Büyük patates
  • tereyağ
  • kaşar peyniri rendesi
  • iç malzemesi arzuya göre, ben garnitür, mısır, sosis kullandım
Hazırlanışı:

Patatesleri iyice yıkadıktan sonra bıçak ile birkaç yerinden deliyoruz. Sonra folyo'ya sarıp 200 derecede önceden ısıtılmış fırında yumşayana kadar pişiriyoruz.

Patatesler piştikten sonra ortadan bıçak ile bir kesik atıyoruz. Bir çatal yardımıyla patatesin içini biraz eziyoruz.

İçine biraz tereyağ/margarin ve rendelenmiş kaşar peyniri koyup tekrar iyice ezmeye devam ediyoruz. Arzuya göre bu aşamada biraz tuz ve baharat ilave edebilirsiniz.


Patatesin içini iyice ezdikten sonra üzerine sırasıyla iç malzemeleri ilave edebilirsiniz. Bu da tamamen kendi arzunuza kalmış. Ben evde ne varsa onları kullandım.

Kumpirin üzerine mayonez ve ketçap sıktıktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.





Miğdelerimize birden ağır gelmesin diye önden bir de yayla çorbası yaptım.

Malzemeler:
  • 1 lt su
  • 1 çb dövme/yarma veya pirinç (yöreye göre dövme veya yarma isim değişebiliyor)
  • 1 kase süzme yoğurt
  • yarım y.k. un
  • 1 yumurta

tuz,nane, haspir/safran( yöreye göre isim değişebilir) haspir/safran kullanmak zorunlu değil, ben sevdiğim için kullandım

Hazırlanışı:

Su kaynadıktan sonra içine dövme/yarma veya pirinçleri ilave edin ve yumşayana kadar kaynatın. Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta ve un'u karıştıralım. Dövme/yarma veya pirinçler piştikten sonra, bir kepçe yardımıyla, bundan alıp yoğurt karışımına ilave edelim. Yavaş yavaş birbirine karışmasını sağlamanız gerekiyor. Her kepçeden sonra karıştırın. Böylece yoğurt'un kesilmesini önlemiş olursunuz. Yoğurt çorbanın suyuyla iyice birleştiyse tekrar tencereye alıyoruz. Bazı yörelerde yoğurt karışımını ayrı bir tencerenin içerisine alıp sürekli karıştırarak kaynamasını sağlıyorlar. Ondan sonra yemeğe ilave ediyorlar. Bu da yoğurt'un kesilmesini önlüyor. Bende yoğurt'u ayrı kaynatarak kullanmayı daha çok seviyorum, çünkü eğer kesilse bile sadece yoğurt çöpe gitmiş olacak. Tüm yemeğiniz değil.

Evet, yoğurt'u istediğiniz şekilde çorbaya ilave ettikten sonra tuz, nane ve haspir/safran ilave edip birkaç dakika kaynatın ve çorbanız hazır. Arzuya göre üzerine son olarak biraz yağ kızdırıp dökebilirsiniz.

Not: Ben nane gibi baharatları yağda yakmayı sevmiyorum. Çok sağlıklı bulmuyorum hemde çok çabuk yanıyorlar, rengi de güzel yemyeşil kalmıyor. Buyüzden bu baharatları önce çorbama ilave ediyorum, yağı da ayrıca hafif yakıp üzerine gezdiriyorum. Baharatların kendi renklerini de korumuş oluyoruz böylece. Daha güzel duruyor.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

HERBİRİ ÖYLE LEZİZ GÖRÜNÜYORKİ ÖZELLİKLEDE YAYLA ÇORBASINA BAYILDIM NEFİS GÖRÜNÜYORLAR...

Pembe Tatlar dedi ki...

CANIM HEPSİDE SEVDİĞİM LEZZETLER ELLERİNE SAĞLIK...