5 Şubat 2009 Perşembe

Etimekli tatlı

Yine benim en sevdiğim tatlılardan biri, etimekli tatlı....
Uzun zamandır yapmıyorum, bu tarife de arşivimde dolaşırken buldum. Hemen yayınlamak istedim.
Şahsen şerbetli tatlılardan pek hoşlanmıyorum. Tatlı deyince benim aklıma hemen kremalı şeyler gelir mesela. Bir gezmeye gittiğim zamanda tabağımda ilk önce kremalıları ve salata türlerini tüketirim. Diğerlerini genelde bırakıyorum (tabii ayıp olmayacaksa).
Neyse konu nereden nereye geldi. Ne diyordum, evet, her nekadar şerbetli tatlıları sevmesemde bu tatlı bir ayrıcalığa sahip. Tam ortada yer alıyor. Hem şerbetli hem kremalı. Yenildiği zamanda ağızda hiç de ağır bir tat bırakmıyor.
Aslında birçok insan bunu biliyor, fakat benim etimekli tatlımın farkı irmik ile yapıyor olmam. Ben bunu nerede yediysem genelde hep muhallebi ile yaptıklarını gördüm.
Eğer ayıp olmazsa burada, muhallebi ile yapılanı çok fazla beğenmediğimi söylemek istiyorum.
Şimdi arkadaşlar kızacaklar, beğenmediysen niye yedin diyecekler ama, doğruya doğru yani.
Gerçi bende bu tatlının tarifini canım betül ablamdan almıştım. 2 numaralı görümcem olur kendisi. Onada burdan teşekkür edeyim bari yeri gelmişken.

Ozaman birde böyle deneyin diyorum ve hemen tarifime geçiyorum:

Malzemeler:

Şerbeti için:

  • 2 sb t.şeker
  • 2 sb su

Kreması için:

  • 4 sb süt
  • 2 yk irmik
  • 1 pk vanilya
  • 50 gr margarin

Üzeri için:

  • 1 pk krem şanti
  • arzuya göre mevsim meyveleri, ben burda çilek kullanmıştım

ve tabiki olmazsa olmaz:

2 pk etimek klasik

Hazırlanışı:

Öncelikle suyu ve t.şekerini bir tencereye alıp yaklaşık 10-15 dk kaynatalım. Çok fazla kaynamasına gerek yok.

Bu arada etimekleri büyük dikdörtgen borcama dizelim.

Şerbet kaynayınca etimeklerin üzerine dikkatlice dökelim. Heryerinin iyice ıslandığından emin olalım.

Bunu bir kenarda bekletirken biryandan da kremayı hazırlayalım. Süte irmiği ilave edelim ve krema haline getirelim (çok katı olmayacak). Kaynadıktan sonra vanilya'yı ve margarini ilave edelim ve iyice çırpalım. Çırparak az ılıdıktan sonra etimeklerin üzerine dökelim. Bayağı akışkan gibi görünse de krema irmik sayesinde soğuyunca katılaşacaktır. Bu çok cıvık oldu demeyin yani.

Krema iyice soğuduktan sonra kremşantiyi çırpıp üzerine dökelim. Servisden hemen önce de üzerine mevsim meyvelerini yerleştirelim. Çilekle çok güzel olmuştu, fakat diğer meyvelerden neler yakışır bilmiyorum. Denemeye değer....

Afiyet olsun...

1 yorum:

sihirli oklava dedi ki...

ellerine sağlık...