8 Şubat 2009 Pazar

Biscotti

Daha önce rahatsız olduğumdan bahsetmiştim. Çok ciddi bişey değil, grip!!! Grip olmaya grip ama beni de bu arada yataklara düşürdü. Yani hafife almamak lazımmış. Tutulmamak için elimden geleni yapmıştım ama kendimi koruyamadım demekki. Çok direndim ilaç kullanmamak için. Baktım ki olmuyor mecburen pes ettim.
Neyse ilaçlara yüklenince ayağa kalktık şükür. Yepyeni harika bir tarifle bomba gibi döndüm valla. Biscotti bir italyan kurabiyesi diyebiliriz herhalde. Asıl anlamı çifte pişmiş demek. Yani 2 sefer fırınlanıyor. Bu yüzden adına biscotti deniyor. Ben çok çok beğendim.


Bu tarifi blogcu arkadaşım Cafe Fernando nun blogundan aldım. Aşırı şekilde çok beğendim. Biraz bozuk bir cümle oldu ama daha başka nasıl düşüncelerimi yansıtabilirim bilmiyorum doğrusu. Ellerine sağlık cafe fernando.

Muhakkak deneyin diyorum. Tarifi olduğu gibi aktarıyorum. Altına da kendi notlarımı yazacağım.

Malzemeler:

  • 90 gr tereyağ
  • 1 sb t.şek. (biraz da üzeri için)
  • 3 yumurta (1'nin beyazı üzerine)
  • 1/2 sb kakao
  • 1/2 ç.k. k.tozu
  • 1 ç.k. karbonat
  • 2 sb un
  • 1/4 ç.k. tuz
  • 1 sb fındık (irice doğranmış)
  • 120 gr bitter çikolata (irice doğranmış)

Hazırlanışı:

Yapımı biraz uzun gibi görünse de tadı buna değiyor. Biscotti İtalyanca’da iki kere pişmiş anlamına geliyor. Adından da anlaşılacağı gibi, bu kurabiyeleri önce uzun ekmek şeklinde, ardından soğuduktan sonra dilimlere kesip içindeki su buharlaşsın ve kıtır kıtır olsun diye de ikinci kere pişiriyorsunuz. Bu kurutma işlemi de daha uzun süre dayanmasını sağlıyor.


Fırınınızı önceden 180 C’de ısıtın. İki ayrı fırın tepsisine yağlı kağıtlarını yayıp bir kenarda bekletin (eğer fırınınız iki tepsiyi aynı anda alacak kadar büyük değilse o zaman iki kerede pişirmeniz gerekecek. Pişerken yayıldıkları için yan yana pişirmenizi önermiyorum.)


Unu, kakaoyu, karbonatı, kabartma tozunu ve tuzu orta boy bir kaba eleyin.
Mikserde, oda sıcaklığındaki tereyağını 3-4 dakika boyunca iyice yumuşayana kadar çırpın. Ardından şekeri ilave edip 3-4 dakika daha çırpın.
Hafif çırpılmış 2 yumurtayı ilave edip 5 dakika daha çırpın.
Unlu karışımı azar azar ekleyin ve bütün malzemeler bir araya gelene kadar karıştırın. En son olarak fındıkları ve çikolata parçalarını ekleyin ve tahta bir kaşıkla tekrar karıştırın.
Ellerinizi iyice unlayarak bu kabın içindeki hamurun yarısını elinize alın ve 30 cm uzunluğunda bir rulo haline getirin ve parşömen kağıdının üzerine çapraz olarak yerleştirin. Diğer yarısıyla da bu işlemi tekrarlayın.
Ruloların tepesinden azıcık bastırarak düzleyin. Geriye kalan yumurtanın sadece beyazını hafif çırpıp fırçayla bu ruloların üzerine sürün ve tepesine bolca şeker serpin.
Fırında 25 dakika kadar pişirin. Pişirme süresinin yarısında tepsiyi çevirin. Eğer iki ayrı tepside pişiriyorsanız tepsilerin yerlerini de mutlaka değiştirin yoksa altta duran rulonun altı çok pişecektir.
Rulolarınızı fırından aldıktan sonra 20-30 dakika kadar soğumasını bekleyin. Bu sırada fırının derecesini 150 C’ye azaltın. Ardından ruloları bir bıçak yardımıyla verev olarak 1.5 - 2 cm genişliğinde dilimlere kesin. Tel bir fırın tepsisine dizin.
Tel fırın tepsisini tekrar fırına verip 30 dakika daha pişirin.
Hava almayan bir kapta bir hafta boyunca tazeliğini koruyacaktır.

Benim notlarım:

Benim biscottilerim tek tepsiye sığdı. Aynı ölçüden yaptım. Tepsilerim mi büyük yoksa biscottileri mi olması gerektiğinden büyük yaptım bilmiyorum. Gerçi fotoğrafları inceleyince benim biscottilerim çok da büyük durmuyor. Hemen hemen aynı görünüyor. Belki de tepsim büyüktü.

İlk pişirme işleminden sonra tadına bakınca doyamadım. Hafif browni gibi yarı ıslak. Çikolatalar akıyor içinden. O halini okadar sevdim ki. Hele bir fincan kahve ile süper gitti. Buyüzden tekrar fırınlamamaya karar verdim. Yani benimkiler yarı biscotti oldu diyebiliriz o halde. Tek bildiğim nefis oldular.

Afiyet olsun.....





2 yorum:

Adsız dedi ki...

hülyacım hayırlı olsun çok begendım blogunu eskisinden çok daha hoş ve güzel olmus ...ve tariflerinde birbirinden mükemmel gözüküyor ..ellerine saglık arkadasım ...
sevgiyle kal ....

Sevil Altunel dedi ki...

bende bundan farklı denemiştim ve bayılmıştım:))seninki daha güzel olmuş.hemde fazla çıkmış sanırım.harika..ellerin dert görmesin arkadaşım sevgiler..