22 Şubat 2009 Pazar

Buse'nin doğumgünü pastası

Kızımın arkadaşı Buse'ye yaptığımız doğumgünü pastası
Arkadaşları olarak, kızım Şulenur ve arkadaşı Rana, Buse'ye sürpriz bir doğumgünü partisi hazırlamak istediler. Buse'nin en sevdiği Winx karakteri Floraymış. En sevdiği pastanın çikolatalı yaşpasta olduğunu da öğrenince ona Flora'lı çikolatalı bir yaşpasta yapmaya koyuldum.

İşte tarifi:

Malzemeler/Benodigdheden:

Pandispanya için/Taartbodem:
  • 5 yumurta/5 eieren
  • 4 t.k.fincanı t.şek./2 bekers suiker
  • 2 t.k.fincanı s.yağ/1 beker zonnebloem olie
  • 1 t.k.fincanı yoğurt (katı tarafından)/ 1/2 beker yoghurt (het liefst turkse yoghurt)
  • 3 t.k.fincanı un/1 1/2 beker bakmeel
  • 2 yk kakao/2 eetlepels cacao poeder
  • 1 pk k.tozu/1 pakje bakpoeder
  • 1 pk vanilya veya 1 yk sıvı vanilya/1 pakje vanille suiker of 1 eetlepel liquide vanille
  • 80 gr bitter çikolata/80 gr puur chocolade
  • 80 gr sütlü çikolata ( ben 2 dolu dolu y.k. kahvaltılık çikolata koydum. )/80 gr melk chocolade
Krema için/Vulling:
  • 1 pk. muzlu pudding + 2 sb süt/1 pakje bananen pudding + 2 beker melk
  • 1 pk krem şanti + 1 sb süt /1 pakje opklop slagroom + 1 beker melk
  • 1 veya 2 pk krema sertleştirici/1 of 2 pakjes slagroom versteviger

Üzeri için/Erop:

  • 1 pk kremşanti/1 pakje slagroom
  • 1 pk krema sertleştirici/1 pakje slagroom versteviger

Resim'de kullanılan yağlı krema için/Buttercream voor de winx foto

  • 1 pk tereyağ/margarin/1 pakje echte boter of margarine
  • 4 sb pudra şekeri/4 bekers poedersuiker
  • 1-2 pk vanilya/2 pakjes vanille
  • 3 yk sıcak su/3 eetlepels warm water
  • arzuya göre gıda boyaları/voedingskleurtjes, ligt eraan wat voor foto je wilt maken

Hazırlanışı:

Önce pandispanyamızı 1 gün önceden pişirelim ve soğuduktan sonra streç folyo ile kaplayıp serin ve kuru bir yerde saklayalım. Bu soğumuş fırının içinde veya mutfak dolabının içerisinde olabilir. Bu pandispanya'yı ıslamak gerekmiyor. Çok güzel yumuşacık bir yapısı ve harika bir çikolata aroması var. Bundan sonra klasik pandispanya yerine bu tarifi kullanmaya karar verdim. Benim gibi çikolata sevenler bu pandispanya'ya bayılacaklar diye düşünüyorum.


Donmuş krema transferi için yine blogcu arkadaşım hanimişin linkini veriyorum. O çok güzel ayrıntılı olarak anlatmış. Ben kendimi hala bu konuda acemi bulduğum için onun tarifini veriyorum. Bu işi iyice kavradığımda kendi tarifimi ayrıntılı olarak vereceğim inşallah.

Pandispanya'nın hazırlanışı:

Yumurtaları t.şeker ile beraber iyice çırpalım. Sarısını ve beyazını ayırmadım bu sefer. Hepsini birlikte çırptım. Yumurtaların rengi açılıp krema kıvamını alana kadar çırpmaya devam edelim. Ben şahsen bu işlemi mümkün olduğunca uzun tutmaya çalışıyorum.

Bu arada benmari düzeneğimizi kuralım ve çikolatayı eritelim.

Sonra diğer sıvı malzemeleri (sıvıyağ- yoğurt-benmari usulü eritilmiş çikolata) ilave edelim. Ayrı bir kabın içerisinde kuru malzemeleri (un-k.tozu-vanilya-kakao) 3 veya 4 kez eleyelim. Tamamen birbirine karışsın ve havalansın. Bu karışımı da sıvı malzemelerimize ilave edelim ve azıcık daha çırptıktan sonra hazırladığımız kalıbımıza dökelim.

Ben silikon kalıp kullandım. Eğer normal kalıb kullanacaksanız muhakkak katı yağ ile yağlayıp, unlamayı unutmayın. Karışım cıvık olduğundan kelepçeli kalıp kullanıyorsanız, akmaması için, altını folyo ile kaplamak faydalı olabilir.




Önceden ısıtılmış fırına koyup 50 dk pişirin. Pişip pişmediğini herzamanki gibi kürdan batırarak anlayabilirsiniz. Eğer kürdana yapışıyorsa daha pişmemiştir. Eğer kürdan içinden temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.


Piştikten sonra fırın telimizin üzerine ters çevirip soğumasını bekleyelim. Soğuduktan sonra kalıbtan çıkaralım ve şeffaf folyo (streç film) ile iyice kaplayalım. 1 gece bu şekilde beklemesi gerekiyor ki daha güzel birşekilde pastamızı katlara ayırabilelim.

Krema'nın hazırlanışı:

Ben bu sefer kremaya muz aroması vermek istediğim için 1 pk muzlu puddingi 2 sb süt ile pişirdim. Normal puding tarifinde 3.5 sb ile pişirilmesi gerekiyordu, fakat ben biraz daha katı olmasını istediğim için 2 sb kullandım.

Puding soğuduktan sonra 1 pk kremşantiyi hazırlayıp puding ile birlikte iyice çırpalım. 1 pk krema sertleştiriciyi de ilave ettikten sonra az daha çırpıp pastanın ara katalarına sürelim. Ara katların üzerine de arzuya göre yine meyveler konabilir. Buseciğim çikolatalı sevdiği için ben bu sefer sadece damla çikolata serptim.

Tüm katlarını bitirip üst üste dizdikten sonra incecik kenaralara ve üzerine de kremadan sürelim. Zaten muzlu krema buna ancak yetiyor.

Üzerinin süslemesi için ayrıca 1 pk krem şanti daha hazırlayalım. Yine krema sertleştirici ilave edip sertleşmesini sağlayalım.

Bununla da yine kenarları ve üzerini sıvayalım. Biraz da süslemesi için ayıralım. Pastanın kenarlarına ince kıyılmış fındık, ceviz, fıstık veya herhangi bir süsleme malzemesini elimiz ile yapıştıralım.

Üzerine önceden hazırladığımız yağlı krema transferini yerleştirelim ve kenar süslemelerini tamamlayalım.

Pastanın süslemesini arzuya göre yapabilirsiniz. Hayal gücünüzü kullanın yeter.

Afiyet olsun....

Bereidingswijze:

Klop de eieren en de suiker goed doorelkaar totdat de ei mengsel licht geel van kleur is geworden. Wees niet bang om lekker lang door te kloppen.

Smelt de chocolade op de au ben marie wijze.

Klop nu al de liquide benodigdheden (olie,chocolade,yoghurt) door de ei mengsel.

Zeef de meel,bakpoeder en cacao poeder een aantal keren doorelkaar. Ongeveer 3 keer is genoeg. Klop het daarna voorzichtig door de liquide mengsel.

Bak het gaar in een voorverwarmde oven op 180 graden C. Ongeveer 50 minuten. Controleer na 50 min. door er een tandenstoker in te steken. Als er deeltjes taartbodem aan plakt is het nog niet gaar. Als de tandenstoker helemaal schoon eruit komt is je taartbodem klaar.

Haal de taartbodem na 50 uit de oven en laat het afkoelen.

Bak de taartbodem, net als altijd, 1 dag van te voren en wikkel het in strech folio. Laat het in een koude oven 1 dag wachten. De volgende dag kun je het makkelijke in delen snijden. İk vind deze taartbodem het lekkerst. Je hoeft het ook niet eerst nat te maken. Het is van zichzelf al mooi zacht. En dan die heerlijke chocolade smaak, daar heb ik het niet eens over.

Bereid de vulling naar smaak. İk heb bananen pudding gebruikt. İk wilde deze keer mijn taart een bananen aroma geven.
Bereid de pudding met 2 bekers melk. Voor normale pudding gebruik je meer melk. İk wil dat het een beetje vaster wordt. Laat de pudding afkoelen.

Klop ondertussen de beide slagromen op. Gebruik 1 van de slagromen voor de versiering en klop de ander door de pudding. Het is wel belangrijk dat de pudding helemaal is afgekoeld. Misschien is het verstandig om de pudding ook 1 dag van te voren te bereiden en in de koelkast te laten wachten.

Snijd de taartbodem in 3 delen. Doe dit voorzichtig. Smeer de bananen vulling op elk deel. Doe er naar smaak bananen deeltjes of chocolade op. Werk de taart af.

Smeer de tweede slagroom netjes over de taart. Werk de zijkanten met nootjes af of gebruik iets anders. Bijvoorbeeld chocolade of pistache nootjes.

İk heb voor de versiering een Flora tekening gemaakt. Helaas kan ik nu niet uitgebreid vertellen hoe ik dat gedaan heb, want ik dit is pas de tweede keer dat ik dit doe. Als ik het helemaal onder de knie heb dan geef ik een uitgebreide bereidingswijze, maar nu kan ik je alleen doorsturen naar http://www.hanimis.blogspot.com/. Daar heeft ze uitgebreid verteld hoe deze buttercream tekening in elkaar zit. Het is in het turks maar misschien kun je uit de foto halen hoe het in elkaar zit.

Werk de bovenkant van de taart naar smaak af. Als je toch een buttercream tekening hebt gemaakt plaats dit op de taart nadat je er slagroom op hebt gesmeerd. Werk daarna netjes de kanten af.


8 yorum:

Unknown dedi ki...

Ellerinize sağlık pasta harika görünüyor...

sihirlirloklava dedi ki...

hayaım ne güzel hazırlamışsınız..elinize yüreğinize sağlık...sevgiler.iyi pazarlar canım

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

Fevvvvkaladeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee:))))))))))))))))

mutfaktelaşı dedi ki...

pastan süper olmuş canım ellerine sağlık.pastanıın üzerindeki resmi hazır zannettim valla

Savaş Çocuğu dedi ki...

çok şeker gozukuyor (: acaba tadı nasıldır kım bılır off cok canım çektı. ah keşke elimden gelsede ben neler yaparım sızın bu tarıflerle ya :) erkek olmanın dez avantajları :( sevgıyle kalın

Sevil Altunel dedi ki...

bu süsleme pasta..canım arkadaşım hem sunum hem görünüm olarak harika olmuş.ellerin dert görmesin.sevgilerimle..

renklipastalar dedi ki...

Beğendiğinize çok sevindim arkadaşlar. Güzel yorumlarınız için çok tşk ederim.

Birsel ve İrem dedi ki...

Merhaba. Ziyaretinize teşekkür etmek için gelmiştim, böyle güzel bir pastayla karşılanacağımı bilsem daha erken gelirdim. Kızımın da en sevdiği kahraman Flora. Krema transferini denemek isterim, becerebilir miyim, bilmiyorum. Siz çok başarılı olmuşsunuz. Ben hazır gofret disk kullandınız zannettim. Ellerinize sağlık. Sevgilerimi gönderiyorum.