13 Şubat 2009 Cuma

Sevgililer günü pastası

Yarın 14 şubat sevgililer günü. Aslında 1 haftadır bu vesileyle eşime yapacağım pastayı düşünüp durdum. Nerdeyse tüm erkeklerde olduğu gibi benim eşiminde sevgisi miğdesinden geçiyor. Buyüzden kendi ellerimle ona bir sevgililer günü pastası yapmak istedim. Fakat hayal ettiğimden daha farklı bir yaşpasta çıktı ortaya. Samsunda şeker hamuru avına çıkıp kırmızı şeker hamuru ile kalpli bir yaşpasta yapma niyetindeydim. Samsunda nerede satıldığını bulamadığım için çilekli ve kalpli bir pastaya çevirdim. İçime sinmedi ama yinede yayınlıyorum. Belki yapmak isteyen olur diye. Fotoğraflar da istediğim gib olmadı. Kusura bakmayın. Malum, hala güzel bir fotoğraf makinam yok. İnşallah bir gün olacak ama.....
Bu arada beni duyan samsunlu blogcular varsa, lütfen bana bu konuda yardımcı olun. Artık bende şeker hamuruna geçmek istiyorum. Malzemelerini bulsam kendim yapmayı denemek istiyorum ama onları da bulamadım.

Neyse, ben tarife geçiyorum:

Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 4 türk kahvesi fincanı t.şeker
  • 1 pk bitter çikolata
  • 2 yk sıvıyağ
  • 3 yk kaynar su
  • 1 pk kabartma tozu
  • 1 pk vanilya
  • 2 yk kakao
  • 3 türk kahvesi fincanı un
  • 1 türk kahvesi fincanı mısır nişastası

Hazırlanışı:

Yumurtaların beyazını ve sarısını ayıralım. Kesinlikle birbirine karışmamasına dikkat edelim. Beyazları bir fiske tuz ile çırpalım,kar haline getirelim. Sarıları da t.şek. ile çırpalım. 2 yk sıcak su ilave edelim ve şekerin iyice erimesini sağlayalım. Sonra sıvıyağı ve erittiğimiz çikolatayı yumurtaya ilave edelim. Çırpmaya devam edelim.

Bu arada un,nişasta,kabartma tozu ve kakao'yu birkaç kez eleyelim. Ben 3 sefer tekrar tekrar eliyorum.

Yumurtaları birbirine karıştıralım ve en son un karışımını da ilave edelim. Artık çok fazla çırpayalım. Ben bu aşamayı mikserin en düşük ayarında çırpıyorum. Fakat güvenemeyen bu aşamayı tahta kaşıkla da çırpabilir.

En son yarım şişe sodayı ilave ediyorum. Bu meyveli bir soda da olabilir. Ozaman çok güzel o meyvenin aromasını da veriyor. Çok az, sodayı yedirmek için, daha çırpıp kelepçeli kalıbımıza dökelim.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında, ağzını açmadan, yaklaşık 50 dk pişirelim. Herzamanki gibi pandispanyayı en az 1 gün önceden pişirip, kullanacağınız zamana kadar streç folyoya sarıp kuru ve serin bir yerde bekletmekte fayda var.

Krema için: dr.oetker'in ahududulu ve çilekli kremasını kullandım. Biraz pratik olsun dedim.
Üzeri için de 1 pk kremşanti ve biraz çilek kullandım. Şimdi çilek zamanı değil ama görüntüsü için yinede kullandım. Aslında herşeyin mevsiminde kullanılması taraftarıyım fakat bazen istisnalar olabilir tabii......

Geçelim pastanın hazırlanma aşamasına

Önce pandispanyayı hazırlayalım
Kalpli yapmak istediğimiz için kenarlardan fazlalıkları keselim.

Kalbimiz oluştu

Dikkatli bir şekilde 3'e bölelim
Bu pandispanya ıslatılmak isteyen bir pandispanya. Vişne reçelini az sulandırıp ıslatalım. Arzuya göre başka şekilde de ıslatılabilir. Ben vişne tadını çikolatayla çok seviyorum.

Pastanın üzerine arzuya göre bir krema yayıp arzuya göre süsleyelim. Bu işlemleri her kat için tekrarlayalım. Ben çilekli krema ve damla çikolata kullandım.

Tüm katları döşedikten sonra kalan kremayı üzerine sıvayalım. Ve hazırladığımız krem şanti ile kenar süslemesini yapalım.
Pastanın üstünü çilek veya başka bir meyve ile kaplayın. Çileklerin üzerine de jöle dökelim.
Sevgililer gününüz kutlu olsun. Bugünü sırf sevgiliye değil sevdiğim herkeze armağan ediyorum. Anne, baba, kardeş, arkadaş, eş, sevgili, kim olursa. Bu günde sevdiğimiz herkezi hatırlayalım.


Pastayı kestik, çok güzel olmuş valla. Çikolatalı zaten benim favorim..


Afiyet olsun....

2 yorum:

Mutfaknotlari dedi ki...

pansispanyayı çok beğendim
malzemelerde soda yok ama yapım şamasında soda kullanmışsın sanırım
canım bana tam yazarsan denemek istiyorum
sevgiler

renklipastalar dedi ki...

Bu pandispanya gerçekten çok güzel kabarıyor. Yalnız ıslatılmak istenen bir pandispanya. Diğer yoğurtlu pandispanyalarım ıslatılmak istemiyor. Bu tarifte yarım şişe soda var. Malzemelerde yazmayı unutmuşum. İyi ki hatırlattın. Hemen düzelteyim. Beğendiğine çok sevindim bu arada.