4 Şubat 2009 Çarşamba

Gül kurabiyesi

Gül kurabiyeleri/Rozen koekjes

Malzemeler:

- 1 pk margarin veya 250 gr tereyağ/1 pak margarine of echte boter
- 1 çb pudraşekeri/1/2 beker poedersuiker
- 1 pk vanilya/ 1 pak vanillesuiker
- 1 pk kabartma tozu/1 pak bakpoeder
- aldığı kadar un /meel
- bıçağın ucu ile kırmızı gıda boyası/een klein beetje eetbare rode kleurstof

Hazırlanışı:

Un hariç tüm malzemeleri iyice karıştıralım. Yağ iyice kaymak gibi olsun. Sonra yavaş yavaş unu ilave edelim. Unu baka baka kaşıkla koyuyorum. Yanlışlıkla fazla olursa kurabiyeler sert olur. Tam kulak memesi kıvamı olacak. Benim kaşığımla yaklaşık 15 yk alıyor. Ben önce 5 yk koyuyorum. Onu yedirdikten sonra bir 5 daha ilave ediyorum. Bu şekilde yeterli gelene kadar devam ediyorum. Herkezin kullandığı malzemeler farklı olduğundan dolayı bu ölçü değişebilir. Buyüzden baka baka koymak da fayda var.Hamurumuz kıvama geldiğinde ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp tek tek onları gül haline getiriyorum.Önce bir parça alıp tezgahın üzerinde küçük bir yuvarlak açıyorum. Kahve tabağından daha küçük. Sonra bunu, ortasını tamamen kesmemek kaydıyla, + şeklinde bıçağımla kesiyorum. Bir ucunu alıp ortaya yapıştırdıktan sonra diğer ucları da alıp onun etrafında çevirip yapıştırıyorum. Böylece gülün yaprakları oluşmuş oluyor.Önceden ısıtılmış fırında 150 derecede altı azıcık kızarana kadar pişiriyorum. Yaklaşık 12-14 dk. Fazla olmasın, çünkü üzerinin kızarmaması lazım.Diğital makinam olmadığı için bu yapım aşamalarını gösteremiyorum. İnşallah makinamı aldığımda tekrar göstererek yaparım.

Bereidingswijze:

Doe alle benodigdheden behalve de meel in een bak en maak er een glad mengsel van. Doe er daarna lepeltje voor lepeltje de meel bij. İk doe er eerst 5 eetlepels meel bij. Kneed dat goed door elkaar en doe er daarna nog 5 eetlepels meel bij. Totdat je een mooi zacht deeg hebt. Ongeveer 15-20 eetlepels is genoeg. Niet te veel anders worden het harde koekjes. Ook niet te weinig anders vallen de koekjes plat tijdens het bakken.
Pak een stukje deeg ten grootte van een noot. Leg het op het aanrecht en maak het plat met je vingers. Ongeveer ten grootte van een kofiebord. Leg er een sneetje in van boven naar beneden en van links naar rechts. Het is belangrijk dat je net het middelste gedeelte niet doorsnijdt. Dat moet heel blijven.
Pak nu 1 van de kanten en plak beide kanten precies in het midden. Pak nu een ander blad en plak het over de andere blad heen. Telkens op deze wijze afwerken tot alle 4 de bladen over elkaar heen geplakt zijn. Zo ontstaat er een roos.
Als dit niet lukt dan kun je het gewoon oprollen en ronde koekjes maken. Op welke wijze dan ook dit zijn echt lekkere koekjes. En vooral als je echte boter gebruikt.
Leg alvorens bakpapier op de ovenschaal en daarop de koekjes. Verhit je oven tussen de 100-150 graden. İk bak deze koekjes in een lauwe oven. Laat het ongeveer 15 min. in de oven. Het moet niet van kleur veranderen. Dus niet dat het bruin begint te worden.

1 yorum:

sihirlirloklava dedi ki...

selam...bu da harika olmuş..eline sağlık