4 Şubat 2009 Çarşamba

Hamsi

Karadeniz'de oturup da hamsi pişirmeyi öğrenmemek olmaz tabii. Benimde, hamsi'yi çok sevidğimiz için, ilk öğrendiğim karadeniz yemeklerinden biri hamsi tava oldu. Aşağıda pişirilmemiş hallerinin fotoğrafları yer alıyor. Biri hamsi buğulama diğeri de hamsi tava.
Hamsi buğulama

Malzemeler:

- 1 kilo hamsi
- 1 limon
- tuz
- arzuya göre karabiber ve pulbiber
- arzuya göre soğan ve patates

Hazırlanışı:
Hamsileri temizledikten sonra iyice yıkayalım. Kanlı suyu gidene kadar. Süzgeçte suyu süzülene kadar bekletelim. Daha sonra tuzunu ve isteğe göre diğer baharatlarını ilave edelim. Ben karabiber ve pulbiberi de hamside çok seviyorum. Hamsileri resimde görüldüğü gibi yerleştirin. Güneş şeklinde dizmek gerekiyor. Hamsileri sırt sırta vererek dibi dibine yerleştirelim. Üzirene arzuya göre yuvarlak doğranan patatesleri ve halka halka kesilen soğanları yerleştirebilirsiniz.

Ben pizza tenceresine yerleştirdim. Pizza tenceresi yoksa normal yuvarlak tepside yapabilirsiniz. Üzerinden az yağ gezdirelim. Çok fazla olmasın. Tepsinin ağzını kapatalım ve fırına verelim. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında altı kızarana kadar ( çok uzun pişmeyecek) pişirelim. Belki farklı pişirme teknikleri olabilir fakat ben kendi sevdiğimiz yöntemi anlattım.

Afiyet olsun.

Hamsi tava:

Malzemeler:
- 1 kilo hamsi
- tuz
- karabiber
- pulbiber
- mısır unu

Hazırlanışı:
Hamsinin temizleme işlemini yine aynı şekilde yapıyoruz. Süzgeçte bekletip suyunu süzdürdükten sonra tuzu ve arzuya göre diğer baharatları ilave ediyoruz. Bazıları hamsiye sadece tuz katılır derler. Bence karabiber ve pulbiber de çok yakışıyor. Balıkları baharatladıktan sonra mısır unu'na bulayalım. Ben tek tek uğraşmıyorum. Balıkları bir poşetin içine bırakıyorum. Üzerine mısır unu'nu, tuzu ve baharatları bırakıp poşetin ağzını kapatıyorum. Poşeti iyice sallıyorum. Malzemenin heryerine karışmasını sağlıyorum. Böylece ellerimi kirletmiyorum. Balıkları pişireceğimiz tavaya hamsileri, yine hafif sırt sırta vererek güneş şeklinde, dizelim. Üzerine 1-2 yk yağ gezdirelim. Fazla değil. Yapışmasını engellemek için, işimi şansa bırakmak istemiyorum, balıkları dizmeden önce tavamın tabanını yağlı kağıt ile kaplıyorum. Balıkları dizdikten sonra üzerine de aynı boyutta yağlı kağıt kesip koyuyorum. Tavayı yarı kısık ateşe koyup yaklaşık 10 dk alt yüzünü pişiriyoruz. Sonra , düz bir kapak yardımıyla (yoksa tepsinin ters tarafıyla veya düz bir servis tabağıyla da olur) balıkları ters çevirin. Pişmemiş tarafı alta gelecektir. Bu arada yağlı kağıdı kaldırmıyoruz. Balıkları tekrar tavaya kaydıralım ve bu tarafını da kızarana kadar pişirelim. Yanına yeşil salatayla harika oluyor.Balık yaparken eldiven kullanmakta da fayda var. Gerçi ben, Samsun'a geldikten sonra, taze balığın gerçekten de kokmadığını farkettim.

Afiyet olsun

1 yorum:

sihirlirloklava dedi ki...

canım eline sağlık...hamsiyisevmeyen var mı bilmem..ama favorimiz hamsi tava..