8 Şubat 2009 Pazar

Hamur kızartması


Yine klasik bir pazar günü. Diğer pazarlardan hiçbir farkı yok gibi şimdilik. Bakalım gün bize ilerleyen dakikalarda neler getirecek.
Kahvaltıya ne yapsak ne yapsak diye düşünürken çocukların canı kızartılmış hamur istedi. Bunun birçok adı var ama ben kısaca hamur kızartması dedim. Aslında biraz uzun oldu ama neyse. Adı üzerine düşünmeye devam etmeden önce hemen bu kolay tarifi vermek istiyorum.

Malzemeler:

  • 2 sb beyaz un
  • 2 sb kepekli un
  • 1 pk yaşmaya
  • 1.5 ç.k. tuz
  • 2 sb su (aldığı kadar)

Hazırlanışı:

Hamur yoğurma kabının içerisinde unları eleyelim. Üzerine de tuzu ilave edelim. Yazın memleketten kepekli un getirdim. Biraz sağlıklı takılalım diye beyaz un ile yarı yarıya koydum. Sade kepekli un biraz sert düşürebiliyor çünkü.

Unları eledikten sonra ortasına bir havuz açıp mayayı ortaya bırakalım. Mayanın üzerinden ılık su dökelim ve mayanın, parmaklarımızın ucuyla, iyice erimesini sağlayalım. Yaklaşık 15 dk mayanın mayalanmasını bekleyelim. Yaş maya yoksa kuru maya da olur tabiki.

Hamurumuzu güzel ele yapışmayan bir hamur haline gelene kadar yoğuralım. Gerekiyorsa biraz un biraz su ilave edelim. Fakat herzamanki gibi birden ilave etmiyoruz. Yavaş yavaş.

Hamurdan, mayalanmasını beklemeden, küçük toplar koparalım ve hafif unlanmış tezgahın üzerinde ellerimizi de hafif unlayarak küçük küçük açalım. Bu şekilde hepsini açtıktan sonra azıcık yerinde mayalanmasını bekleyelim. Ortasını parmaklarımızla delip kızgın yağın içerisine atalım ve iki tarafını da güzelce kızarana kadar çevirerek kızartalım.

Afiyet olsun...







2 yorum:

sihirlirloklava dedi ki...

ohhh afiyet olsun..iyi pazarlar

Sevil Altunel dedi ki...

kepekli un fikri çok akıllıca..ellerine sağlık..