8 Ocak 2009 Perşembe

Ecem'in doğumgünü - tarifler ve sizler için bir slideshow/Verjaardagsfeest van Ecem met speciale slide show

26 Aralık'ta Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde ameliyat hemşiresi olan arkadaşımın kızı Ecem'in doğumgünü vardı. 2 gün boyunca aralıksız çalıştık. Herşey Ecem içindi. Çocukların yüzlerindeki o gülümseme tüm sıkıntıları alıp götürüyor. Emeklerimize değdi doğrusu.

Çocuklar için, servisten sonra, arkadaşın birinin aklına dans partisi yapmak geldi. Çok güzel oldu. Onlarda çok eğlendiler. İlk önce müzik eşliğinde sandalye kapmaca oynadık, daha sonra da yine müzik eşliğinde donma oyunu oynadık. Don dediğimde dur, çözül dediğimde oyna.... Çok eğlenceliydi. Bizde onları seyrederken çok keyif aldık doğrusu. İnşallah, teknolojinin verdiği imkanlarla, sizlere de aynı duyguları aktarabilirim.

Op 26 december was lieve Ecem jarig. Dochtertje van mijn bovenbuurvrouw in het flatje waar ik woon. Nou, eigenlijk zijn we na een tijdje best goede vriendinnen geworden. Een turks gezegde zegt:"goede buren zijn net als familie". İk denk dat ik dat in dit geval ook kan zeggen ja....
Melike, mijn voormalig buurvrouw en nieuwe vriendin dus, vroeg mij of ik haar wilde helpen met de 5'e verjaardag van haar dochtertje. Natuurlijk wilde ik haar "wel" helpen. Dus we gingen meteen aan de slag. Alles moesten we zelf voorbereiden.

We hebben hard gewerkt, maar het was het waard. De kinderen waren blij en dus wij ook.
We hebben lekker gegeten en leuke spelletjes gespeeld. Wij hebben een gezellige avond gehad en ik hoop dat ik, m.b.v. deze leuke foto's, een klein beetje van onze enthousiasme over heb kunnen brengen.







3 dagen van te voren zijn we begonnen met het opstellen van een menu. İk moet wel zeggen dat we daar wat moeite mee hadden, maar uiteindelijk waren we het met de onderstaande menu eens.
Onze menu bestond uit 12 onderdelen. Misschien wel ietsje te veel he... maar de kinderen waren samen met hun moeders gekomen en iedereen had honger dus er is eigenlijk bijna niks overgebleven. En wat "over" was hebben we meegegeven.

İk heb onder een paar recepten uitgebreid geschreven. Uiteraard samen met foto's.

3 gün önceden menü için düşünmeye başladık. Biraz kararsız kaldık ilk başta. Hem çocuklara yönelik hemde annelere uygun bir menü oluşturmak istedik. Sonunda bu menü çıktı ortaya. Bizim gibi zorlananlar için menü'yü aşağıya yazıyorum.


Ecem'in doğumgünü menüsü:
- Resimli yaşpasta / verjaardagstaart met foto
- barbili yaşpasta /barbietaart
- hindistan cevizli toplar / kleine slagroomballetjes met kokos
- cevizli ve kakao'lu toplar / kleine chocolade balletjes met noten
- rengarenk düğme kurabiye / knopen koekjes
- rengarenk çeşitli şekillerde kurabiyeler /koekjes aan stokjes met verschillende dieren figuren
- kırmızı gül kurabiyeleri /rode rozen koekjes
- peynirli poğaça /kaas broodjes
- kuru biber dolması /turkse paprika dolma
- patates salatası /aardappel salade
- gökkuşağı böreği /regenboog broodjes(borek)
- mercimekli köfte /een soort salade van rode linzen


Biraz abartılı olmadı mı diye düşünürseniz,israf olmadı merak etmeyin. Gelen misafirlerimiz iş çıkışı geldiler ve doğal olarak herkez açtı. Böylece iyi oldu, çoluk çocuk hep beraber yenildi. Çok keyifliydi.

Elimden geldiği kadar tarifleri vermeye çalışacağım. Şimdi yetiştiremediklerimi de daha sonra muhakkak yayınlayacağım.

Ecem's moeder had een hele mooie verjaardagstaart besteld, met een mooie foto van haar erop. Maar toen we samen met Ecem op internet deze barbietaart hadden gezien waren we allebei verkocht. Op een hele lieve manier vroeg ze mij of ik die voor haar wilde bakken. En ja... hoe zeg je dan ook nee!!!! Dus de mouwen gingen omhoog en walaa.... onze barbietaart.



Barbi'li pastadan başlamak istiyorum.
barbie verjaardagstaart


Annesi ona çok güzel resimli bir pasta yaptırmıştı, fakat biz Ecemle internet'te gezinirken bu pastayı gördük ve Ecem çok beğendi. Çok tatlı bir şekilde:" Hülya teyze, bana doğumgünüme bu pastadan yaparmısın" deyince bende kıramadım. Doğumgününde pastamız beklenen ilgiyi gördü. Çocukların hepsi çok beğendi. Kısmetli doğumgünü çocuğunun da böylece 2 tane doğumgünü pastası oldu.

Malzemeler:

Pandispanya için: Taartbodem:
-5 yumurta -5 eieren
- 1.5 sb tozşeker - 1.5 beker suiker
- 2 s b un - 2 bekers meel
- 1 pk kabartma tozu - 1 bakpoeder
- 1 pk vanilya - 1 vanille suiker
-1.2 şişe soda - 1/2 flesje turkse soda(of een halve beker spa rood)

ıslatmak için: Om de taartbodem nat te maken:
- 2 yk tozşeker - 2 eetlepels suikers
- 1 sb süt - 1 beker melk

Krema için:
2 pk dr. Oetker kakaolu dolgu kreması. Zaman kayıbı olmasın diye ben hazır kullandım. (Arzuya göre farklı bir krema kullanılabilir)

Ertussen: ik heb deze keer van die kant en klare pakjes gekocht waarmee je slagroom en vulling kan maken, maar als je wilt kun je het ook zelf klaarmaken.

Üzeri için:
-1 pk kremşanti
-1 sb süt
-1 pk krema sertleştirici

Erop: Ook weer slagroom


Süsleme için:
-1 adet barbi bebeği
- minik yenebilir inciler
- çiçek şekerlemeleri

Versiering:

-1 barbie poppetje
- bloemetjes en pareltjes (we gaan een bruidsjurk maken)


Hazırlanışı:

Öncelikle pandispanyamızı en az 1 gün önceden hazırlayalım.

Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını birbirinden ayıralım. Beyazları bembeyaz kar halini alana kadar cam bir kasede çırpalım. Ayrı biryerde yumurta sarılarına tozşekeri ve vanilya'yı ilave edip beraber iyice çırpalım ve beyazlara ilave edelim. Unu ve kabartma tozunu ayrı bir yerde eledikten sonra yumurta karışımına ilave edelim ve biraz daha çırpalım ama devrini düşürelim mikserin ve çok uzun çırpmayalım. En son yarım şişe gazoz ilave edip azıcık daha çırpalım ve pandispanyamız hazır.
Orta boy yuvarlak bir kalıba dökelim ve önceden ısıtılmış fırında 150-180 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim.
Altına muhakkak yağlı kağıt serelim.

Pandispanyayı tel ızgaranın üzerinde soğumaya bırakalım.

Pasta tabanımız biraz dinlendikten sonra onu ikiye keselim ve alt tabanını çukur bir kaseye yerleştirelim. Üzerini hazırladığımız 1 sb şekerli sütün yarısı ile ıslatalım. Kremamızı hazırlayıp bir kısmını üzerine bırakalım. Bir kısmını da Pastanın üzerine sürmek için bırakalım. Arzuya göre pastanın arasını muzlarla veya damla çikolatalarla lezzetlendirebilirsiniz. Pasta tabanımızın diğer katını da kalan sütle ıslatıp kasedeki pastanın üzerine kapatalım ve buzdolabına kaldıralım. Kasenin üzerini streçfilmle kapatalım. Bir gece bu şekilde beklesin. Ertesi gün kasemizi dolabtan çıkartıp servis yapacağımız tabağın üzerine ters çevirelim. Bu işlemi biraz dikkatli birşekilde yapalım. Pasta hemen kaseden çıkmayabilir. Kenarlarını önce bir bıçak yardımı ile kaseden ayıralım sonra ters çevirelim. Bütün gece kasenin içerisinde beklediği için pastamız kubbe şeklini alacaktır. Pastamızı tabağa aldıktan sonra kalan pasta kremasını da üzerine sürelim. Çok fazla olmasına gerek yok. Pastanın ortasına bacaklarını çıkardığımız barbi bebeğimizi yerleştirelim.

Bacaklarını çıkartmak istemiyorsanız öyle de içine yerleştirebilirsiniz ama çıkarabilirseniz daha iyi olur.
Bebeğimizi yerleştirdikten sonra hazırladığımız kremşantiyi sıkma torbasına koyup üzerine şekilli sıkalım.Bebeğimizin gelinliğini oluşturmuş oluyoruz böylece. ben ara ara yenebilir incilerle süsledim ve etek uclarına çiçek şeklinde şekerlemeler yerleştirdim. Şeker hamurunuz varsa bundan da süslemeler hazırlayabilirsiniz.

Çok kolay ve gösterişli bir pasta. Afiyet olsun.....

Bereidingswijze:

Bak tenminste 1 dag van te voren je taartbodem.

Doe de eigeel en eiwit in aparte bakken. Klop de eiwit stijf. Klop daarna de eigeel samen met suiker en vanille mooi glad. Het moet een mooie licht gele kleur krijgen. Klop het lekker lang door elkaar. Zeef de meel en bakpoeder samen in een andere bak.

Mix de eiwit en eigeel doorelkaar en doe er daarna de gezeefde meel bij. Klop het zachtjes doorelkaar. Doe er tenslotte nog een halve beker spa rood bij en na nog heel even kloppen ben je klaar.

Dit is genoeg voor een taartvorm van 24 cm, dus genoeg voor ongeveer 12 pers.

Doe het mengsel in de taartvorm en laat het in een voorverwarmde oven ongeveer 40 min. bakken.

Klop ondertussen de slagroom stijf en laat het in de koelkast wachten tot de taartbodem klaar is.

Als de taartbodem klaar is laat het wat afkoelen. Snij het daana in 2 delen. Leg de 1'e deel op de bodem van een diepe kom. Laat het netjes tot onderin zakken. Maak de bodem nat met de helft van de suiker en melk mengsel. Doe er daarna de slagroom (of naar smaak een andere vulling) op. Leg de 2'e deel van de taartbodem erop en maak het tevens nat met de resterende helft van de suiker en melk mengsel. Bedek de kom met strechfolie en laat het 1 dag wachten in de koelkast. Als je haast hebt kun je het misschien een paar uur laten wachten, maar het is beter om daar de tijd voor te nemen.

Haal, na genoeg gewacht te hebben, de taart uit de koelkast. Haal met een mes voorzichtig de zijkanten van de wand van de kom los. Doe er daarna een bord over, ten grootte van de kom. Het is beter als je hiervoor de bord gebruikt waarmee je de taart wilt serveren.

Houd met beide handen de kom en de bord goed vast en draai het om, zodat de bord onder en de kom boven zit. Haal nu zachtjes de kom van de taart los. Als het goed is heb je nu een taart met een ronde vorm.

Haal nu de benen van de barbiepop los en steek het middenin de taart. Smeer er netjes nog wat slagroom op. Doe de resterende slagroom in een spuit. Spuit de slagroom netjes, in gewenste vorm, over de taart heen zodat het op een bruidsjurk lijkt.

Versier de bruidsjurk tenslotte met eetbare pareltjes en bloemetjes.

Gelelim gökkuşağı böreğine

regenboog broodjes


Ben bu böreği şahsen çok beğendim. Aslında her bölümü için farklı içler kullanılmıştı. Biz evde ne varsa onları kullandık. Hem çok karıştırıp da miğdemizi yormayalım diye düşündük. Arzu edenler için kavrulmuş ıspanak, pastırma,sucuk vb. içler de kullanabilirler.

Malzemeler:
- 6 adet yufka
- patates
- beyaz peynir
- maydanoz
- kıyma
- soğan

yufkalara sürmek için:
- 2 sb süt
-1/2 sb eritilmiş margarin

Üzeri için:
- 1 yumurta
- 2 yk yoğurt


Hazırlanışı:
Önce içlerimizi hazırlamakla işe koyulalım. Patatesleri haşlayalım ve isteğe göre baharatlandıralım. Patatesler haşlanırken bir yandan da kıymaları soğanla birlikte güzelce kavuralım. Yine arzuya göre baharatlandıralım. En son olarak da peynirleri ezip içine ince kıyılmış maydanozu katalım ve iyice karıştıralım.

Yufkamızın birini tezgahın üzerine açalım. Sonra bunu 4 tarafından içe doğru katlayıp zarf şekline getirelim. Üzerine süt ve margarin karışımını sürelim. İçlerimizden birini uc kısmına yerleştirelim ve rulo yapalım.Bu işlemi tüm iç malzemelerimiz için aynı şekilde yapalım. Farkettiyseniz böreğimizde 5 göz var. Biz 3 adet iç malzeme hazırladığımız için patates ve kıymadan 2 rulo yaptık peynirden de 1 rulo yaptık. Daha önce de dediğim gibi ister her bölüme ayrı bir malzeme kullanın ister bizim gibi sadece 3 tane.

Son yufkamızı da tezgaha serip üzerine yine sütlü harcımızdan sürüyoruz ve tüm rulolarımızı sırayla üst üste diziyoruz. Sonra yufkanın alt kısmından başlayıp hepsi birlikte sıkıca bir rulo yapıyoruz. Bunu bu şekilde buzdolabında 2 saat bekletiyoruz.

Pişireceğiniz zaman dolabtan çıkartıp 2 parmak kalınlığında dilimliyoruz ve üzerlerine yumurta ve yoğurt karışımından sürüyoruz. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun.

Benodigdheden:

- 6 tukse deegbladen ( als je dit niet kunt vinden dan misschien ook met bladerdeeg)

- aardappelen, zwarte- rode peper, zout

- turkse witte kaas

- peterselie

- gehakt

-1 ui

Voor op de deegbladen: - 2 bekers melk, - 1/2 beker gesmolte margarine of echte boter

Voor op de borek: 1 ei, 2 eetlepels yoghurt

Bereidingswijze:

Maak eerst de vullingen klaar. Schil de aardappelen en kook ze zacht. Doe er naar wens specerijen in. Snipper de ui en fruit het in wat olie. Doe er daarna de gehakt bij en bak het samen nog een paar minuten gaar. Doe er naar smaak specerijen bij.

Maak de witte kaas fijn met een vork en doe er de fijngehakte peterselie bij. Ook weer naar smaak brengen met specerijen naar smaak.

Leg 1 van de deegbladen op de aanrecht. Vouw alle 4 de kanten een beetje naar binnen. Net als een envelop. Smeer hierop de melk en margarine mengsel. Leg 1 van de vullingen aan de onderkant van de deegblad en rol het strakjes op. Doe dit bij 5 van de deegbladen en laat er 1 over. Eigenlijk moet je dan ook 5 verschillende vullingen bereiden. İk heb er 3 gebruikt. Dus 2 rolletjes met aardappels, 2 rolletjes met gehakt en 1 met witte kaas. Je kunt natuurlijk naar smaak ook andere vullingen gebruiken.

Leg de laatste deegblad op de aanrecht en smeer er de resterende melk en margarine mengsel op. Leg de met vulling opgerolde bladen 1 voor1 bovenelkaar op de deegblad en rol het tenslotte allemaal samen voorzichtig op. Dit wordt dus 1 grote opgerolde börek. Als het nodig is vouw de zijkanten naarbinnen voor het oprollen.

Laat dit ongeveer 2 uur in de koelkast wachten. Dit is belangrijk anders kun je het niet in deeltjes snijden.

Haal de börek na 2 uur uit de koelkast en snij het in deeltjes van ongeveer 2 cm dik. Leg het neer op de ovenschaal met de vlakke kant naar beneden. Klop de ei en de yoghurt doorelkaar en smeer het hierover. Vergeet niet bakpapier te gebruiken. Anders plakt de börek op de ovenschaal.

Als je deze deegbladen niet kunt vinden in Nederland kun je het proberen met bladerdeeg. Dan moet je wel de blaadjes wat groter maken met behulp van een roller.

Mercimekli köfte


Malzemeler:
- 2 sb kırmızı mercimek
- 1 sb köftelik bulgur
- 1 dm maydanoz
- 5 adet taze soğan
- 1 adet limon suyu
- biber salçası
- 1 çk tuz,karabiber
- 1 tk kırmızı biber
- zeytinyağ
- arzuya göre kimyon

Hazırlanışı:
1. Mercimeği iyice yıkayın. Ilık suda on dakika kadar bekletin. İki bardak su ile haşlayın. Suyunu çekecektir. Mercimek taneleri de patlayacaktır. Bulguru yıkayın. Sıcak mercimeğe ekleyin. 1 bardak da sıcak su ilave edip, kapağı kapatın. Mercimeğin sıcağı ile bulgurlar irileşecektir.

2. Soğanları ve maydanozu ince ince kıyın. Ne kadar ince kıyarsanız o kadar güzel bir köfte olur. Mercimek biraz ılınınca tuzu, kırmızı biberi, kimyonu, salçayı, zeytinyağını ve limon suyunu ekleyip iyice yoğurun. En son maydanoz ve soğanı ekleyip son kez karıştırın. Elinizle şekil verin.

Düğme kurabiyeleri /knoopkoekjes
Malzemeler :
-150 gr margarin veya tereyağı /150 gr margarine of echte boter
-1 sb pudraşekeri /1 beker poedersuiker -1 Çay kaşığı karbonat /1 theelepel bakpoeder
-1 paket vanilya /1 vanille suiker
-1 Yumurta /1 ei
-1,5 -2 su bardağı un /1.5-2 bekers meel
-istediğiniz renkte gıda boyası /eetbare kleurenpoeder
-üzeri için 1 yumurta akı, toz şeker /1 eiwit en suiker voor erop

Hazırlanışı:
Oda ısısındaki margarin veya tereyağını pudra şekeri ile karıştırıyoruz diğer malzemeleri de ilave edip kulakmemesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuzu 4-5 bezeye ayırıyoruz ve her bir bezemizi istediğimiz gıda boyası ile renklendiriyoruz. Hamurlarımızdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp yuvarlıyoruz Oluşan yuvarlaklara kola kapağı veya o büyüklükte bir kalıp ile üzerlerine hafifçe bastırıyoruz. Hamurun kesilmemesine dikkat edin. Sadece yuvarlağın ortasına bir halka çizgisi koymamız lazım. Daha sonra bir pipet veya başka sivri uçlu bir aletle hamurun üst bölümüne deliklerimizi oluşturuyoruz ve üzerlerine çok az yumurta akı sürüp toz şeker serpiyoruz.

170 derecede pişirip fırından alıyoruz.

Afiyet olsun.

Bereidingswijze:

Meng alle benodigdheden doorelkaar behalve het meel en de kleurstoffen. Als alles een gladde mengsel heeft gevormd kun je de meel erbij doen.

Deel het deeg in 3 of 4 delen en doe in elk deel een andere kleur erbij. İk heb geel, rood, groen en roze gebruikt.

Pak stukjes deeg, ten grootte van een noot, en maak er een mooie ronde vorm van. Maak er daarna met de dop van een cola fles een rondje op. Alleen zodat er een streepje op komt. Maak daarna met een pipet de binnenste rondjes. Zodat het op een knoop lijkt. Haal de pipet helemaal door het deeg heen anders gaan tijdens het bakken de rondjes weer dicht.

Gül kurabiyeleri/roos koekjes

Malzemeler:

- 1 pk margarin veya 250 gr tereyağ/1 pak margarine of echte boter

- 1 çb pudraşekeri/1/2 beker poedersuiker

- 1 pk vanilya/ 1 pak vanillesuiker

- 1 pk kabartma tozu/1 pak bakpoeder

- aldığı kadar un /meel

- bıçağın ucu ile kırmızı gıda boyası/een klein beetje rode kleurstof

Hazırlanışı:

Un hariç tüm malzemeleri iyice karıştıralım. Yağ iyice kaymak gibi olsun. Sonra yavaş yavaş unu ilave edelim. Unu baka baka kaşıkla koyuyorum. Yanlışlıkla fazla olursa kurabiyeler sert olur. Tam kulak memesi kıvamı olacak. Benim kaşığımla yaklaşık 15 yk alıyor. Ben önce 5 yk koyuyorum. Onu yedirdikten sonra bir 5 daha ilave ediyorum. Bu şekilde yeterli gelene kadar devam ediyorum. Herkezin kullandığı malzemeler farklı olduğundan dolayı bu ölçü değişebilir. Buyüzden baka baka koymak da fayda var.

Hamurumuz kıvama geldiğinde ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp tek tek onları gül haline getiriyorum.
Önce bir parça alıp tezgahın üzerinde küçük bir yuvarlak açıyorum. Kahve tabağından daha küçük. Sonra bunu, ortasını tamamen kesmemek kaydıyla, + şeklinde bıçağımla kesiyorum. Bir ucunu alıp ortaya yapıştırdıktan sonra diğer ucları da alıp onun etrafında çevirip yapıştırıyorum. Böylece gülün yaprakları oluşmuş oluyor.

Önceden ısıtılmış fırında 150 derecede altı azıcık kızarana kadar pişiriyorum. Yaklaşık 12-14 dk. Fazla olmasın, çünkü üzerinin kızarmaması lazım.

Diğital makinam olmadığı için bu yapım aşamalarını gösteremiyorum. İnşallah makinamı aldığımda tekrar göstererek yaparım.

Bereidingswijze:

Doe alle benodigdheden behalve de meel in een bak en maak er een glad mengsel van. Doe er daarna lepeltje voor lepeltje de meel bij. İk doe er eerst 5 eetlepels meel bij. Kneed dat goed door elkaar en doe er daarna nog 5 eetlepels meel bij. Totdat je een mooi zacht deeg hebt. Ongeveer 15-20 eetlepels is genoeg. Niet te veel anders worden het harde koekjes. Ook niet te weinig anders vallen de koekjes plat tijdens het bakken.

Pak een stukje deeg ten grootte van een noot. Leg het op het aanrecht en maak het plat met je vingers. Ongeveer ten grootte van een kofiebord. Leg er een sneetje in van boven naar beneden en van links naar rechts. Het is belangrijk dat je net het middelste gedeelte niet doorsnijdt. Dat moet heel blijven.

Pak nu 1 van de kanten en plak beide kanten precies in het midden. Pak nu een ander blad en plak het over de andere blad heen. Telkens op deze wijze afwerken tot alle 4 de bladen over elkaar heen geplakt zijn. Zo ontstaat er een roos.

Als dit niet lukt dan kun je het gewoon oprollen en ronde koekjes maken. Op welke wijze dan ook dit zijn echt lekkere koekjes. En vooral als je echte boter gebruikt.

Leg alvorens bakpapier op de ovenschaal en daarop de koekjes. Verhit je oven tussen de 100-150 graden. İk bak deze koekjes in een lauwe oven. Laat het ongeveer 15 min. in de oven. Het moet niet van kleur veranderen. Dus niet dat het bruin begint te worden.


Ecem'in resimli yaşpastası. Tabiiki Winx kızlarından Flora olmazsa olmazlardan.

Dit is de verjaardagstaart van Ecem met haar foto erop.


Çocuklar için çubuklu kurabiye yapmıştık. Onları Ananasa sapladık ve bu güzel görüntü çıktı ortaya. Ananasın alt kısmını biraz keserek düzleştirdim. Yoksa masada düzgün durmuyordu. Çubuklu kurabiyeleri istediğimiz hertürlü bir kurabiyeden yapabiliriz aslında. Özel bir tarife gerek yok.

Sommige koekjes hebben we met stokjes gemaakt. Je geeft de deeg vorm en stopt er een stokje in. Zo bak je het in de oven. Makkelijk he. En om het te versieren hebben we de stokjes in een grote ananas gestoken. De kinderen vonden het echt heel leuk. De onderste kant van de ananas heb ik erafgesneden om het plat te krijgen. Anders valt ie om.

İyi ki doğdun Ecemciğim, nice nice mutlu yıllara inşallah. Rabbim herşeyi gönlünce versin. Doğumgünü bitti, geriye kalan bu güzel hatıralar oldu.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

hülya teyze ben ecem pastalar çok güzel olmuş