18 Ocak 2009 Pazar

Meral'in davet sofrası

Aslında bu canım kardeşim Meral'in yeni yılda davetiydi. Ben fırsat bulup vaktinde yayınlayamadım. Kısmet bugüneymiş.

menü:
  • fırında sütlaç
  • poğaça
  • amerikan salatası
  • havuç salatası
  • loempia (çin böreği)
  • milföylü börek

Tavuklu çin böreği

Malzemeler:

  • 2 yufka
  • 2 tavukgöğsü
  • bezelye/havuç garnitürü
  • tuz
  • arzuya göre baharat
  • yumurta
  • galeta unu

Tavuk göğüsünü haşladıktan sonra tel tel ayıralım. Sonra garnitürü ,tuzu ve baharatlarını ilave edelim.

Yufkaları tezgahın üzerine açalım ve 4'e veya 8'e bölelim. Eğer biraz büyük isterseniz 4'e bölün, biraz daha küçük isterseniz 8'e bölün.

Yufkanın enli kısmına tavuklu harç'dan koyalım. Kenarlarını içe katladıktan sonra enlice saralım. Ucunu suya batırıp yapıştıralım.

Yumurtaları çırpalım ve sardığımız böreklerin üzerine bir fırça yardımıyla sürelim. Heryerine yumurta sürdükten sonra galeta ununa batıralım.

Altın sarısı gibi kızarana kadar bol yağda çevirerek kızartalım. Çok çabuk kızardığı için dikkat etmek gerekiyor.

Afiyet olsun....


Milföylü börek

Malzemeler :

  • 1 pk milföy
  • kıyma
  • soğan
  • maydanoz
  • tuz
  • baharatalar

Hazırlanışı:

Kıymaları soğanla beraber kavuralım ve ince doğranmış maydanozu ilave edelim. Tuzu ve baharatları da arzuya göre ilave edelim.

Milföyleri iki tane üst üste koyup merdane yardımıyla biraz büyütelim. Üzerine hazırlanan harcı yayalım ve rulo gibi saralım. Sonra 2 parmak kalınlığında dilimleyelim ve fırın tepsisine yerleştirdikten sonra üzerine rendelenmiş kaşar serpelim.

180 derecede kaşarlar eriyip kızarana kadar pişirelim. Yaklaşık 15 dk. Zaten milföyler çabuk pişiyor.

Afiyet olsun.

Not: İç harcı arzuya göre değiştirilebilir. Ispanak,muz vs. olabilir.

Fırında sütlaç

Malzemeler:

  • 1 lt süt
  • 1/2 sb t.şek.
  • 1 çb pirinç
  • 1 pk vanilya
  • 1.5 yk mısır nişastası

Hazırlanışı:

Önce süte şekeri ve vanilya'yı ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. Ayrı bir tencerenin içerisinde, iyice yıkanmış, pirinci üzerini az geçecek kadar su ile yumşayıncaya kadar haşlıyoruz. Bu arada süt şeker ile bütünleşene kadar kaynatılıyor. Pirinç yumşayınca süt'e ilave ediyoruz. Yaklaşık bir yarım saat daha kaynatırsak yeterli olur. Bir kasenin içerisinde nişastayı biraz soğuk süt veya su ile ezip üzerine sıcak sütten azar azar ilave ederek ılıtıp tenceredeki süte ilave ediyoruz. Biraz katılaşana kadar kaynatıyoruz(yaklaşık bir 10 dk daha). Çok fazla katılaşmasın. Sütlaç pişirirken başından sonuna kadar yanından ayrılmayıp takip etmekte fayda var.

Sütlaçları ısıya dayanıklı kaplara dolduralım ve fırın tepsisine dizelim. Yarısına gelecek şekilde tepsiye su koyalım. Üzeri kızarana kadar fırınlayalım.

Poğaça

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
4 yemek kaşığı toz şeker
2,5 çay kaşığı tuz
3/4 su bardağı sıvı yağ
4,5-5 bardak kadar un
1 yumurta sarısı

Hazırlanışı:

Toz şekerle mayayı eritelim. Su, süt, yağ, tuz ilave edelim. Unu yavaş yavaş ilave edelim. Birden eklerseniz sert bir hamur olabilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp tezgahın üzerine aralıklı dizelim. Küçük gibi görünse de yanılmayın, mayalanınca yeteri büyüklükte oluyor. Hepsini dizdikten sonra elinizin kenarı ile tam ortalarından bir kesik atın. Sonra ortalarına hazırladığımız peynirli iç harcından koyalım ve iki kenarı parmaklarımızın ucuyla bastırarak iyice yapıştıralım. Parmakların izi çıksın. Pişince de güzel oluyor böylece. Hem açılmıyor. Bu şekilde tepside bekletelim ve tepsi mayasının gelmesini bekleyelim. Serin bir ortamda biraz daha uzun sıcak bir ortamda daha kısa sürebilir.

Kabaran poğaçalara yumurta sarısını çok hafif hareketlerle sürün.(dilerseniz yumurta yerine yoğurtta sürebilirsiniz...)250 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.Çok çabuk pişiyor dikkatli olun. Pişen poğaçaların üzerine (bilenler için: ekmek sular gibi) hafiften su serpiştirelim. Çok fazla serpip tamamen ıslanmasın. Hafifçe serpelim ve temiz bir havlu örtün. Bu şekilde poğaçalarınız yumşacık oluyor. Biraz ılınınca servis yapabilirsiniz.


Afiyet olsun....

Hiç yorum yok: