16 Ocak 2009 Cuma

Rokoko

Dondurmalı pastaların en güzeli. En sevdiğim lezzet. Adı galiba bir sanat akımından geliyor. Rengarenk oluşu da ondan olmalı. Muhakkak denemenizi tavsiye ederim. Bu ilk denememin fotoğrafı. Daha sonrakilerin boyutunu daha kısa yaptım daha muntazam oldu.
MALZEMELER:
Pandispanya için:
-5 yum.
-1.5 s.b. t.şek.
-1 k.tozu
-1 van.
-1/2 şişe soda
-2 s.b. un

İlave malzemeler:
-1 p.k. dondurma
-krema

Üzerine süslemek için;
-çilek (arzuya göre değişir)

HAZIRLANIŞI:

Pandispanyayı pişirdikten sonra aynı rulo pastadaki gibi rulo yapıp saralım. Biraz beklettikten sonra rulomuzu açıp üzerine bir kat dondurma, onun üzerine de hazır veya kendi hazırladığımız krema dan yayalım. Bu arada renk uyumu çok önemli. Dondurmayı çikolatalı kullanırsanız kremayı çilekli kullanmak güzel oluyor. Renk uyumu zevkinize kalmış. Dondurmayı ve kremayı yaydıktan sonra en fazla 5 cm'lik uzun şeritler halinde pandispanyamızı kesip tek tek şeritleri içten dışa doğru rulolar yapıp dikine tepsiye yerleştirelim. Pandispanyayı kaç cm'lik şeritler halinde keserseniz pastanızın boyu okadar uzun olur. Artan kremayı da üzerine kapattıktan sonra üzerini arzu ettiğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Yaz aylarında muhteşem bir lezzet oluyor. Afiyet olsun....
Rokoko is een "heerlijke" ijstaart. De naam stamt af van één of ander europeaanse kunst stroming. Het moet tussen de jaren 1700-1800 geweest zijn. We gaan natuurlijk geen lange kunst geschiedenis lessen doen, maar het komt erop neer dat het te maken heeft met overdreven veel kleuren en vooral passie. Nou, de kleuren gedeelte klopt in ieder geval. Met deze taart kun je spelen zo veel je wilt. Je kunt het in elke kleur maken. En de passie... ja... die moet je erzelf bijdoen. Voor mij is dat in ieder geval een "must".
İk ga maar snel over naar de bereidingswijze.
Maar eerst:
Benodigdheden:
Voor de bodem:
-5 eieren
-1.5 beker suiker
-1 backing pouder
-1 vanille suiker
-1/2 beker spa rood (of van die kleine flesjes mineraal water, soda, die ze in de turkse winkels verkopen. Daar een halve flesje van.)
-2 bekers gezeefde meel
Voor de vulling:
-1 pakje ijs (Let wel op de kleuren kombinatie met de vulling)
-taartvulling(Wat je zelf lekker vindt.)
erop:
- ik heb aardbijen gebruikt. Dat paste bij mijn kleuren combinatie. Je mag gebruiken wat je zelf wilt.
Bereiding:
Haal de eiwitten en de eigeel uitelkaar en doe ze in verschillende kommen. Zeef daarna alvast al de meel en de bakpoeder samen in een andere kom. Doe bij de eiwitten de suiker erbij en goed mixen totdat je een wit beslag krijgt. Lekker lang doorblijven roeren met de mixer. Als je naar je gevoel onderhand wel lang genoeg gemixed hebt doe dan maar de eigeel en de vanille suiker erbij. Nog even door roeren. Nu kan de gezeefde meel en bakpoeder erbij. Als je niet wilt dat je keuken ineens helemaal wit wordt van de meel moet je natuulijk op de allerlaagste niveau mixen. Daarna kan de mineraalwater (soda) erbij. Nu is het wel belangrijk dat je niet meer zo heel lang blijft door mixen. Heel even tot je een mooi glad mengsel hebt. Beboter de ovenschaal of doe er bakpapier op. Of allebei. De mengsel erop en de oven in. Ongeveer 30 minuten tussen 150-180 graden.Je moet maar kijken. De taartbodem zal ongeveer 3 cm ofzo rijzen. Niet meer. Dus zelf even controleren met een tandenstoker of ie gaar is. Voor degenen die niet weten hoe dit moet:stop de tandenstoker in de taartbodem en trek hem er weer uit. Als er mengsel restjes zijn blijven plakken op het stokje dan is ie nog niet gaar. Als er niks op is blijven plakken dan is ie wel gaar.
Meteen nadat je de taartbodem uit de oven hebt gehaald, moet je het samen met de bakpapier dat er nog onder zit oprollen. Terwijl de taartbodem nog warm is.Daarna op een natte doek zetten en samen met die natte doek oprollen. Een tijdje laten afkoelen. Op deze manier koelt ie snel af en krijgt ie ook meteen een elasticiteit. Straks als je de taartbodem gaat bewerken voorkom je zo dat ie kapot gaat.
Na ongeveer 10-15 minuten mag je denk ik je taartbodem wel uitrollen. Daarna moet je wel snel zijn want als de ijs begint te smelten heb je een probleem. Dan gaat het helemaal lekken en dat moet niet.Zet een beetje van de ijs opzij om het straks erover te doen.
Daarna: strijk er eerst een laagje ijs op en daarna een laagje vulling erover. Of andersom maakt niet uit. Snel even in lange repen van 5 cm snijden. Pak dan één reep en rol het op. Zet het op een diepvries bestendige schaal. Daarna pak je een ander reep en rol je het over de rol die je net op de schaal hebt gezet. En zo ga je telkens weer door totdat alle repen op zijn. Telkens weer er overheen oprollen. Zo krijg je een grote ronde taart. De ijs dat je over hebt gehouden moet je er nu overheen doen. Netjes afwerken en meteen in de diepvries. Net voor het serveren kun je er aardbijen of iets anders op doen.
Deze taart kun je gerust een paar dagen in de diepvries bewaren.
Het is belangrijk dat je de repen 5 cm snijdt want dat wordt de hoogte van je taart. Als ie te hoog wordt gaat ie kapot tijdens het eten. Dit is een foto van mijn eerste poging. İk heb het hier in repen van 7 cm gesneden, en ja hoor hij ging kapot tijdens het eten. Daarna heb ik het met 5 cm geprobeerd en dat ging super.
Nou dat was ie dan. İk hoop dat ie smaakt.
Smakelijk eten!!!!!

Hiç yorum yok: