21 Ocak 2009 Çarşamba

Furkan'ın doğumgünü pastası

Furkan, doğumgünü için bir yaşpasta yapmamı rica edince bende çocuğu kıramadım tabiiki ve hemen mutfağa girdim. Çocuklara karşı herzaman zaafım vardır.
Bu sefer değişik birşey denemek istedim ve uzun zamandır aklımda olan krema transfer yöntemini kullandım. Bu ilk olduğu için çok muntazam durmamış olabilir ama ben ilk gözağrım olduğu için yinede sizlerle paylaşmak istedim. Daha düzgün olması için en kısa zamanda tekrar denicem. Bende, herzaman önemli anlarda daha önce hiç yapmadığım, değişik birşey denemek istiyorum. Yapsana tarifinden emin olduğun birşey! Hiç olmazsa garantiye almış olursun. Ama yoook. Ben illaki değişik bişey denicem. Aslında en sevmediğim huylarımdan biri ama napalım. Ben böyleyim işte.
İlk deneyimim olduğu için kolay bir resim seçtim.
Sonuçta profesiyonel bir pastacı değilim. Sadece hobi olarak mutfakta uğraşıyorm. Zevk yani....

İyi ki doğdun Furkancığım, nice nice mutlu yıllara inşallah.

Furkan pastayı çok beğendi, tadı da gerçekten çok güzel olmuştu.
Umarım sizler de beğenirsiniz.

24 cm lik bir kalıp için

Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 1 sb t.şek
  • 1 sb - 2 yk un
  • 1 pk vanilya
  • 1 pk kabartma tozu
  • 1/2 sb s.yağ
  • 1/2 sb muzlu süt
  • 2 yk kakao
  • 2 yk nutella
  • 2 yk m.nişastası

Krema için:

  • 3 yk un
  • 7 yk tozşeker
  • 2.5 sb süt
  • 1 pk kremşanti(tarife göre hazırlanır)

Üst süslemesi için:

  • 1 pk kremşanti

Kenar süslemesi için:

  • ince kıyılmış fındık

Krema transferi (buttercream)için:

  • 1 pk margarin ( veya 1/2 pk marg. + 1/2 pk tuzsuz tereyağ)
  • 4 sb p.şekeri
  • 1 vanilya
  • kullanacığınız resime göre gıda boyaları

Buları birbirine katıp iyice çırpalım. Kullanımına göre kaselere ayırıp renklendirebilirsiniz. Yağlı kağıttan huniler yapıp sıkma torbası olarak kullanmak daha kolay oluyor. Bu krema buzlukta yaklaşık 4 ay saklanabiliyor. Kullanacağınız zaman bir gün önceden buzdolabına indirmeniz yeterli. Fakat çok yağlı olduğundan çok fazla tercih edilmeyebilir. Bende zaten sadece transfer için kullandım. Diğer yerlerine ayrı bir krema kullandım.

Hazırlanışı:

Pandispanyayı herzamanki gibi yine akşamdan pişirip streç folyoya saralım.

Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayıralım. Beyazları bir fiske tuz ile kar haline getirelim. Sarılar tozşeker ile beraber iyice rengi açık sarı olana kadar uzun uzun çırpalım. Daha sonra buna kuru malzemeler hariç diğerlerini ilave edelim. Kuru malzemeleri de ayrı bir yerde hep birlikte eleyelim. Ben birkaç kez eliyorum. En son yumurta beyazlarını ilave edip tahta kaşıkla karıştıralım. Söndürmeden yavaş yavaş karıştırmak lazım.

Kalıbı yağlayıp, unlayalım. Pandispanya hamurunu kalıba dökelim ve orta ısıda yaklaşık 50 dk pişirelim. Sonlarına doğru kontrol etmeyi unutmayın. Kürdan batırıp pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer kürdan hamurlu çıkıyorsa pişmemiştir. Temiz çıkıyorsa pişmiştir.

Kremayı da akşamdan pişirip dolaba koydum ben. İyice soğuması için.
Ertesi gün kremşanti yi kremaya ilave edip iyice çırptım.

Donmuş krema transferi için http://hanimis.blogspot.com/2006/12/donmu-krema-transferi_19.html buraya bakınız. Bende burdan tarifini aldım ve ilk defa denemiş oldum. Bu arada blogcu arkadaşıma çok teşekkür ediyorum. Çok güzel anlatmış ve ayrıntılı anlatmış.

Ben saate iyi bakmadığımdan fırını erken açmıştım ve böylelikle pandispanyam biraz indi. Ancak ikiye bölebildim. Sizin iyi kabarırsa 3 e bölerseniz daha güzel olur.

Pandispanyayı ikiye bölüp muzlu süt ile ıslatalım ve kremayı üzerine sıvayalım. Üzerine çikolata muz dilimleri koyduktan sonra tekrar biraz krema koyalım ve bunun üzerine de çikolata parçacıkları koyalım. Pandispanyanın ikinci katını da ıslatıp en üste yerleştirelim. Kalan kremayı da pastanın etrafına sıvayalım.
Kenarlarını çekilmiş fındıkla kaplayalım.
Süsleme aşamasını daha önceki yaşpasta tarifimde slayt gösterisi ile ayrıntılı vermiştim.

Pastanın kenar süslemelerini yaptıktan sonra üzerine hazırladığım krema transferini yerleştirdim. Tekrar kremşanti hazırlayıp sıkma torbasına koydum ve şekilli sıktım. Bozuk olan yerlerini düzelttim.

Kalan yağlı kremamı mikrodalgada azıcık ısıtıp erittim. Krema sıkma torbasına koyup kenarlara şekilli şekilli sıktım.

Artan yağlı kremamı (buttercream) da buzdolabı poşetlerine koydum ve derindondurucuya attım.

Afiyet olsun....

3 yorum:

Adsız dedi ki...

yapmak çok zor yha

Adsız dedi ki...

sevimli bir site....

ışın dedi ki...

merhaba komple pastayı kapladıktan sonra mı kağıdı üstüne koyup çıkarıcaz ben de ilk defa yapıcam da lütfen yardım edin hazır kekten yapıcam bi gün önceden pastayı bitirsem üstünü kaplasam ertesi gün şekli koyabilir miyim ki acil cevap lütfen