16 Ocak 2009 Cuma

Şeftali pastası

Eskiden GaziAntep'te kız istemeye gelindiğinde bu pasta yapılırmış diye duydum. Buyüzden bu şeftali pastası çok özel bir pasta. Özel olduğu yapımından da belli oluyor. Biraz zahmetli ama sofrada, hem görünümüyle hemde tadıyla, tüm dikkatleri üzerine çekiyor.

Malzemeler:

- 27 yk un ( unu baka baka koyun, biraz fazla biraz az olabilir)
- 250 gr margarin
- 8 yk p. şekeri
- 2 yumurta
- 1 pk vanilya
- ceviz kabukları

süslemesi için:
- tozşeker
- kırmızı gıda boyası
- sarı gıda boyası
- küçük, saplı, yeşil yapraklar

İçi için:
- herhangi bir pasta kreması

Hazırlanışı:

Yumurtaları, p.şekerini, vanilya'yı ve margarini bir kabın içerisinde iyice karıştıralım. Margarin malzemeyle iyice bütünleşmiş olsun. Sonra kaşık kaşık un'u ilave edelim. Unu baka baka koymakta fayda var, çünkü fazla olursa hamurumuz güzel olmaz. Tam kulak memesi yumşaklığında olmalı. Ben kendi kaşığımıla 27 yk ölçtüm. Biraz daha az veya daha fazla olabilir. Buyüzden unun hepsini birden ilave etmeyin.

Düzgün bir biçimde ortadan ikiye ayrılmış ceviz kabuklarını kalıp niyetine kullanıcaz.

Hamurdan küçük bir ceviz büyüklüğünde bir parça alıp kabuğun üzerine elimizle yavaşça yayalım. Ceviz kabuğunun dış kısmını hamurla kaplayalım. Hamuru çok fazla cevizin altına gidecek kadar indirmeyelim aşağıya yoksa piştikten sonra kurabiye kabuktan çıkmaz ve kırılır. Kapladıktan sonra hamur yukarda kalacak şekilde ceviz kabuğunu fırın tepsisine yerleştirelim. Bu şekilde tüm hamur bitene kadar devam ediyoruz ve bitince önceden ısıtılmış fırında 170 derecede hafif kızarana kadar pişirelim. Fazla kızarmasın biraz beyaz kalsın rengi.

Bu arada pişen kurabiyeleri mümkün olduğu kadar sıcakken kabuklardan ayırmaya çalışalım. Soğuduktan sonra daha zor çıkıyor.

Şeftali pastası için kurabiyeler pişerken biryandan da kremasını hazırlayalım. Krema için herhangi bir krema olabilir. Dr. oetkerin dolgu kreması da olabilir. Bu pastayı yapmak çok zahmetli olduğu için kremayı hazır kullanmak zamandan tasarruf olabilir. Bu pastayı yapmak yaklaşık 3 saatimi alıyor.Yinede krema tarifi olmayanlar için kolay bir krema tarifi vermek istiyorum.

Krema için:

- 3 yk un
- 7 yk t.şeker
- 2.5 sb süt

Malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra ateşe koyalım ve krema haline gelene kadar pişirelim. Daha sonra 50 gr margarin ilave edelim ve mikserle iyice çırpalım. Ben genelde krema yı soğuttuktan sonra 1 pk krem şanti hazırlayıp kremaya ilave ediyorum ve tekrar mikserle ikisini bir çırpıyorum. Krem şanti ilave ettikten sonra genelde krema daha cıvıklaşıyor. Bunu da dikkate almanızı tavsiye ediyorum.

Gıda boyalarını hazırlayalım. Bir kaseye biraz su koyup içine bıçağın ucuyla kırmızı gıda boyası ilave edelim ve iyice karıştıralım. Topak kalmasın. Aynı işlemi başka bir kasede sarı gıda boyası için yapalım. Gıda boyasını dikkatli kullanalım. Bulaştığı yeri boyar çünkü. Varsa sıvı gıda boyası da kullanabilirsiniz.

Şeftali pastasını bulamak için bir tabağa da biraz tozşeker bırakalım.

Kurabiyeler ve krema pişip soğuduktan sonra şeftali pastamızı hazırlamaya başlayabiliriz.

Kabuklardan ayırdığımız kurabiyelerin içlerini kremayla dolduralım. Sonra iki tane kurabiyeyi alıp birbirine yapıştıralım. İki parmağımızla ortadan tutalım. Önce bir tarafını kırmızı gıda boyasına batırıp çıkartalım, sonra diğer tarafını sarı gıda boyasına batırıp çıkartalım. En son da tozşekere bulayalım ve baş tarafına yıkayıp kuruttuğumız yeşil yapraklardan yerleştirelim. Bu işlemi kurabiyelerin hepsi bitene kadar tekrarlayalım. Şeftali pastamız hazır. Bir gece bekledikten sonra daha lezzetli oluyor.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: