13 Ocak 2009 Salı

Maraş usulü çiğköfte

Maraş usulü dedim ama aslında bu benim usulüm. Midemden rahatsız olduğum için çok acı kullanmıyorum. Normalde daha kırmızı olması lazım renginin.
Yani şimdiden söyliyeyim, baharatlar arzuya göre değişebilir tabii.

Malzemeler:
  • 1 kg köftelik bulgur
  • 500 gr siyah köftelik et (yağsız olmalı)
  • 2 soğan
  • 3-4 limon (ekşisi bol olmalı)
  • arzuya göre maydanoz, yeşil soğan
  • baharatlar: 2 dolu yk biber salçası, birazcık domates salçası, karabiber, kırmızı biber, isot
Bu bizim oralarda köfte yaparken kullandığımız köfte leğenimiz. Bir adet de bundan olursa iyi olur tabii.

Bu da yine bizim oralarda kullanılan eski usul et makinası. Şimdi bunun elektriklileri çıktı ama ben hala bu emektarımla uğraşıyorum.
Bildiğiniz gibi çiğköfte deyince uzun uzun elde yoğurmak akla gelir. Ama ben genelde zor şeylerin kolay bir yolunu bulup hazırlamak taraftarıyım. Bu nokta da benim emektar et makinam imdadıma yetişiyor.
Sonuç: daha kolay, daha çabuk, lezzeti de gayet güzel.
Şahsi fikrim: asla elde yapılanı tutmuyor.

Yani benim gibi tembeller için önerebileceğim bir küçük ev aleti.

Hazırlanışı:

Bulgurumuzu tepsiye alalım. Bu herhangi bir tepsi de olabilir tabiki. Et'i de buna ilave edelim. Etimiz tüm parça halindeyse(kurban'dan kalan) onu küçük parçalara bölelim. Market'ten alınıyorsa kıyma halinde almak daha mantıklı.
Bunaları bir kere makinada birlikte çekelim. Hem bulgur biraz ezilmiş olur hem et tüm parça ise iyice kıyma haline gelmiş olur.
Soğanı iri parçalar halinde doğrayalım ve limonları da güzelce soyup, iri parçalar halinde ilave edelim. Çekirdeklerini çıkarmayı unutmayın. Salçaları ve baharatları da ilave edip hep birlikte tekrar güzelce makinada çekelim.

Sonra bir 3. kez daha makinadan çekelim. Bu sefer çok azıcık su ilave edebiliriz. Yalnız şunu belirtmeliyim ki çiğ köfteye çok su ilave edilmez.

Bu çekme işini gerektiği kadar devam ettirebilirsiniz.

Elde yapacaksanız tepsiye yine kıyma halindeki siyah eti ve bulguru koyalım. Önce tepsinin bir kenarında salçaları, baharatları ve incecik doğranmış soğanları iyice bir yoğuralım. Limonları yıkayıp 4' e bölelim ve tepsiye ilave edelim. Hep birlikte elimizle bulgurlar iyice yumşayana kadar yoğuralım. Et bu arada iyice elinizin altında pişecek, bulgurlarda dişe gelmeyecek şekilde yumşayacak. Gerekirse çok az su ilave edebilirsiniz. Fakat daha önce de dediğim gibi çiğköfteye çok su ilave edilmez. Köfte olduktan sonra içinden limonları çıkartmayı unutmayın sakın.

En son zeytinyağı ve arzuya göre incecik doğranmış maydanoz ve yeşil soğan ilave edebilirsiniz. Çiğköfte küçük küçük sıkılır ve servis yapılır.
Afiyet olsun....

Hiç yorum yok: